lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hilanders grundare om Malmö-avvecklingen

Publicerad: 21 november 2012, 08:46

Ulf Strömqvist Foto: Resumé

1995 var Ulf Strömqvist med och grundade Hilanders. I går fick han beskedet att Intellecta lägger ned reklambyråns verksamhet i Malmö och lämnar sin Skåneförankring via branschpress.
– Jag lider med alla som drabbas, säger Ulf Strömqvist till Resumé.

Ämnen i artikeln:

HilandersUlf StrömqvistSpringtime-IntellectaReklam

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


För 17 år sedan startade Ulf Strömqvist, Lars Hilton och Anders Engström Hilanders verksamhet i Helsingborg. Byrån öpnnade sedermera kontor i Stockholm 2002 och i Malmö år 2006 där man blev stadens dominerande reklamaktör.

I går stod det klart att Intellecta avvecklar verksamheten i Malmö och lämnar sina skånska rötter för att helt inrikta sig på Stockholm. Ulf Strömqvist, som lämnade vd-posten våren 2011 och rollen som rådgivare i januari i år, fick beskedet via branschpressen.

– Jag har inte haft någon större insyn i verksamheten den senaste tiden. Men det är såklart känslomässigt trist för medarbetarna, Intellecta, Malmö och reklambranschen. Jag lider med alla som har drabbats, säger Ulf Strömqvist.

2008 året då Hilanders köptes upp av Intellecta nådde byrån en omsättning på 78 miljoner kronor, ett rörelseresultat på nästan fem miljoner kronor och hade 41 anställda.

Förra året omsatte Hilanders 36 miljoner och rörelseresultatet visade röda siffror på närmare 16 miljoner kronor. Efter att tio personer blivit varslade om uppsägning kommer reklambyrån att ha tio medarbetare kvar. Ulf Strömqvist, som i dag driver den egna verksamheten Metamorfos, tror ändå att verksamheten har potential att växa i Stockholm.

– Hilanders har fortfarande ett starkt varumärke, jag tror att byrån kan utvecklas i Stockholm. Samtidigt är det tråkigt för byrålivet i Malmö. Staden har en enorm potential och Hilanders var länge den största byrån i staden. Den minskade konkurrensen är inte positiv för branschen, säger Ulf Strömqvist.

Ulf Strömqvist beskriver Hilanders förflutna som ett pärlband av framgångar. Med flera utmärkelser på bland annat 100-wattaren, Cannes Lions, Columbi Ägg och Resumés "Sveriges bästa reklambyrå". Den ekonomiska vändningen kom 2009, året efter att man köptes upp av Intellecta, med en brakförlust på 6 miljoner kronor.

Hur förändrades förutsättningarna när Hilanders blev en del av börsen?
– Det fria egna företagandet får ställa om. Det blir en skillnad från den fria entreprenörsandan. Det blir mer som utgår från prognoser och rapportering.

Mer byråkrati?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det är "the name of the game" för ett börsbolag.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev