Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hilanders nya brakförlust

Publicerad: 9 juli 2013, 11:36

Yann Blandy är vd på Intellecta som äger Hilanders.

Hilanders, som i vintras flyttade hela verksamheten till Stockholm, redovisar en ny brakförlust. Under 2012 gjorde byrån ett rörelseresultat på -10 miljoner kronor. Ägarna Intellecta har nu förlorat 55 miljoner kronor på köpet.


Ämnen i artikeln:

HilandersSpringtime-Intellecta

Den 1 augusti 2008 köpte Intellecta samtliga aktier i Hilanders för 20 miljoner kronor. Då stod byrån på sin absoluta topp med en omsättning på 78 miljoner kronor och en vinst på närmare 5 miljoner. Men bara en dryg månad senare kraschade Lehman Brothers, och sedan dess har Hilanders inte lyckats repa sig. Snarare tvärt om.

Under 2009 föll omsättningen med 38 procent och resultatet blev en förlust på 6 miljoner kronor. Som plåster på såren pumpade Intellecta in ett lika stort koncernbidrag. Året därpå höll sig intäkterna relativt stabila, men förlusterna fortsatte att dra iväg. Istället för att ta emot vinstutdelning tvingades Intellecta skjuta till ytterligare friska miljoner i verksamheten.   

2011 fortsatte raset med en förlust på närmare 16 miljoner kronor, och återigen fick ägarna täcka upp för att hålla byrån vid liv.  

2012 blev ett nytt förlustår, visar den färska årsredovisningen. Resultatet efter finansiella poster uppgick till 11 miljoner kronor, medan byråintäkten sjönk till 22,5 (24) miljoner kronor. För att täcka upp pumpade ägarna Intellecta in ett koncernbidrag på 9 miljoner kronor.

Det betyder att Hilanders-köpet nu, enligt Resumés beräkningar, totalt har kostat dem 55 miljoner kronor.   

Men efter att hela verksamheten har flyttats till Stockholm, erbjudandet har förändrats och ett flertal medarbetare sagts upp, ser de ljusare på framtiden:  
"Allt sammantaget har givit byrån en tydligare position och en ny styrka i dialogen med våra existerande och potentiella kunder, nationellt som internationellt (...) Vidtagna åtgärder skapar goda förutsättningar för att bolaget från och med 2013 ska gå med vinst" skriver de i årsredovisningen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.