Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Högvinst för kvällspressen när spelreklamen prövas

Publicerad: 12 december 2007, 14:04

Aftonbladet och Expressen jublar i dag. De två får prövningstillstånd  i spelfrågan i Högsta domstolen. De domar i tingsrätten där Aftonbladet och Expressen fälldes för brott mot lotterilagen kommer därmed att prövas i högsta instans.
Högsta domstolen går samtidigt emot riksåklagaren som gjorde rakt motsatt bedömning.


Att Högsta domstolen ger prövningstillstånd måste betraktas som en stor seger för kvällstidningarna och de utländska spelbolagen.

– Kanon! Äntligen! säger Aftonbladets informationsdirektör Olof Brundin som jublar när han får beskedet av Resume.se.

– Vår syn på detta har hela tiden varit mycket tydlig. Vi har pekat på de stora motsättningar som finns mellan europeisk lagstiftning och Sveriges regelerade spelmarknad. Därför är det med stor tillfredställelse vi tar emot det här beskedet. Uppenbarligen har våra invändningar till sist fått gehör, säger Olof Brundin. 

Högsta domstolens beslut innebär inte att de tar ställning i sak. Det enda de tagit ställning till är prövningstillstånd. Men att den svenska lotterilagen prövas i högsta instans innebär att domstolen till exempel kan komma fram till att svensk lag strider mot EG-rätten. Eller att de svenska domarna som handlar om spelreklam visat på motstridiga bedömningar.

Reklamen för utländska spel har växt lavinartat de senaste åren. 2006 beräknas de utländska spelbolagen ha investerat 670 miljoner i reklam. En stor del av intäkterna har hamnat hos kvällstidningarna.

Både Aftonbladet och Expressen fälldes under 2005 för brott mot lotterilagens främjandeförbud. Kvällstidningarna har genom ett stort antal annonser gett utrymme åt de utländska spelbolagen Expekt, Unibet, Ladbrokes och Centrebet. De ansvariga utgivarna Otto Sjöberg och Anders Gerdin dömdes till böter. Efter det kom också vitesföreläggande mot tidningarna. Om annonseringen upprepades kunde de få betala omfattande vitesbelopp.

Både Aftonbladet och Expressen begärde prövning av domarna först i hovrätten, men fick nej. Båda gick vidare och begärde prövning av domarna i Högsta domstolen.

Och nu har alltså Högsta domstolen medgett prövningstillstånd, vilket är mycket ovanligt.
Prövningstillstånd kan bara meddelas om "avgörandet blir vägledande för rättstillämpningen" eller om det finns synnerliga skäl för prövning, till exempel att lägre instans begått ett grovt misstag.

Det bärande argumentet för Aftonbladet och Expressen inför Högsta domstolen är att förbudet att ta in annonser för utländska spel inte skulle vara förenligt med EG:s förbud mot diskriminering på grund av nationalitet.

Högsta domstolens prövning av frågan började med att de begärde in ett yttrande från riksåklagaren i frågan. Riksåklagaren ansåg i sin skrivelse i april att det inte fanns några skäl till ändring av tingsrättens beslut. Inte heller tyckte han att Sverige borde begära in något förhandsbesked i frågan från EG-domstolen.

Högsta domstolen tog så sent som förra våren, 18 maj 2006, ställning i en liknande fråga. De såg då inte någon anledning till prövning av domen mot Nerikes Allehandas tidigare ansvarige utgivare Krister Linnér för brott mot lotterilagen.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.