Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hon är Sveriges yngsta jurymedlem i Cannes någonsin

Publicerad: 20 juni 2017, 12:17

Åkestam Holsts art director Evelina Rönnung sitter i radio-kategorin i Cannes, som Sveriges yngsta ledamot någonsin. Resumé passade på att ta en pratstund med 25-åringen.


Ämnen i artikeln:

Cannes Lions 2017ReklambyråerÅkestam HolstCannes LionsEvelina Rönnung

Resumé möter upp Evelina Rönnung i Cannes där hon är tillsammans med sin kreatörspartner Hugo Wallmo.

– Det är inte jag som sitter i juryn, det är vi. Jag är så tajt med Hugo att vi är en person, inte två. Hade det inte varit för Hugo, så hade jag inte suttit här, säger Evelina Rönnung.

Du är Sveriges yngste ledamot någonsin. Hur känns det?
– Hittills inget särskilt. Jag har inte hunnit känna av att jag är yngst i rummet än, eftersom jag kom hit först i lördags. Och ingen gör poänger över min ålder, alla är väldigt respektfulla.

I Cannes pratas det ofta om mångfald i jurys utifrån ett könsmässigt perspektiv. Hur viktigt tycker du att mångfald är utifrån ett åldersperspektiv?
– Ålder är lika viktigt som alla andra parametrar. Jag har full respekt för alla äldre, mer erfarna, som värnar väldigt mycket om att det inte ska bli fel. Men det är viktigt att blanda åldrarna, särskilt i en kategori som radio, eftersom det är ett medie där den digitala utvecklingen spelat en stor roll. Jag bidrar med ett yngre perspektiv men framför allt ett svenskt perspektiv, vilket till exempel innebär att det finns en del bidrag jag uppfattar som stereotypa eller rent av sexistiska. Dessa får jag ju givetvis svårt att rösta på.

Vilka trender har du sett bland bidragen?
– Jämställdhet är populärt, samtidigt som det inte har varit något undantag med extremt stereotypa och normativa bidrag.

Hur undviker man sexism?
– Det handlar om subtila val i framställandet som man behöver tänka över. Jag tror att man ska utmana den första tanken som kommer upp.

Hur ska man bära sig åt då?
– Som Magnus Jakobsson sa, en bra idé ska inte bli förväxlad med en fin värdering. Det är inte samma sak. Gör man en poäng av jämställdhet reduceras idén till att bara bli själva värderingen. Fokus måste ligga på att ta fram bra idéer – först då kanske vi kan börja prata om reklam igen.

Av svenska byråer har Åkestam Holst flest nomineringar i Cannes hittills. Vad tänker du om det?
– Att det är självklart. Året som gått har varit Åkestams. Vi har skapat bra kommunikation och höjt kvaliteten på redan otroliga konton och koncept. Till stor del beror det på Magnus Jakobsson, men också att Åkestam Holst anställt många duktiga kreatörer.

Samtidigt har F&B haft ett svagare år än vanligt. Hur ser du på det?
– Det pratas mycket om ett tronskifte, men det borde ingen som kan historien prata om. Jag tror bara att de spänner sin båge, det här är lugnet före stormen. Snart kommer de avfyra pilen. Herregud, det finns så många begåvade personer som jobbar på Forsman & Bodenfors.

Vad ser du mest fram emot i veckan?
– Att jurydiskussionerna ska börja på riktigt. Jag har satt mina poäng och ser fram emot hur de andra medlemmarna har resonerat. Jag ser också fram emot att placera de jobb som gjort mig brutalt avundsjuk på pallplats.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.