Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hon avbokades av SVT efter Islamiska förbundets krav

Publicerad: 19 april 2013, 13:25

Bahareh Andersson.

Debattören Bahareh Andersson var inbjuden till SVT Debatt för att diskutera händelserna kring Omar Mustafa. Men i sista stund blev hon avbokad. Detta efter ett ultimatum från Islamiska förbundet. – Ett riktigt lågvattenmärke och en skandal, skriver hon på Facebook.


Ämnen i artikeln:

DebattSVTMette Friberg

Omar Mustafa tvingades nyligen lämna partistyrelsen i Socialdemokraterna under mycket uppmärksammade former. Skälet som angavs var att han bjudit in kontroversiella talare i egenskap av ordförande i Islamiska förbundet.

I gårdagens SVT Debatt togs händelsen upp, och en av de på förhand inbjudna var feministen och muslimen Bahareh Andersson. Hon skriver själv på sin Facebook-sida:

"I morse blev jag uppringd av SVT som gärna ville att jag ska under parollen "troende muslimsk feminist" delta i debatt ikväll. Jag har efter övervägande tackat jag på rätt så kort varsel. Jag omdisponerade mitt schema för att kunna delta".

Men senare under dagen hörde SVT av sig igen. Hon blev i sista stund avbokad från programmet på grund av att en av de andra debatt-deltagarna vägrade att delta om hon skulle medverka. Parten i fråga var Islamiska förbundet, bekräftar Mette Friberg, programchef på SVT Göteborg och ansvarig utgivare av "Debatt".  

– Vi ville framför allt ha med Islamiska förbundet i debatten, och vi ansåg att det var väldigt viktigt. Hon ringdes in samma dag. Sen uppstod den här situationen. Och eftersom hon ringdes in samma dag, och liknande röster redan fanns med i programmet, avbokades hon, säger Mette Friberg.   

Bahareh Andersson är mycket upprörd över kanalens hantering:
"Anledningen var tydligen att en del av "debattörerna" vägrade att debattera med mig som muslim. Det verkar tydligt att islamisterna kan diktera villkoren för ett debatt program. Så kära vänner detta var ett riktigt lågvattenmärke och en skandal på högsta nivå. Så kan det bli i dubbelmoralens Sverige" skriver hon på Facebook.

Mette Friberg förklarar varför de tillmötesgick det Islamiska förbundets krav.  
–  Vi hade sedan länge planerat en debatt där Islamiska förbundet skulle delta. När detta inträffade fick vi givetvis ta en publicistisk diskussion kring hur vi skulle lösa det här. När vi kunde tillgodose hennes åsikter på annat sätt valde vi den här lösningen.

Varför ville de inte ha med henne?
– Jag får be om att få återkomma om det. Jag vet inte hur exakt hur precist det var ställt.

Kan du förstå Bahareh Anderssons upprördhet?
– Ja, det kan jag, absolut med tanke på om hon hade bokat av saker. Hon blev uppringd samma dag, och det hade nog varit värre om hon var inbokad sedan flera dagar tillbaka. Det är alltid tråkigt när det blir så här, och om hon fick boka av något är det jättetråkigt.

Föregicks ert beslut av en intern diskussion?
– Ja, vi diskuterade det självklart. Det är verkligen ett undantag att vi väljer att debattdeltagarna ska få bestämma vilka som är motdebattörer. Det är en stor fråga för oss. Men det är vanligt att vi får stuva om i debatterna för att få en bra balans.

Med facit i hand – tycker du att det blev en bra balans?
– Ja, det tycker jag.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

DebattSVTMette Friberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.