Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hon bygger kulturella broar

Publicerad: 15 oktober 2010, 14:08

När Daddy köptes av CP+B för ett och ett halvt år sedan fick de med kreatören Kat Street på köpet. För Göteborgskontoret fungerar hon som kulturell bro över Atlanten och kontoren i Miami och Boulder. För Resumés Ulrika Fjällborg berättar hon om sin resa med Crispin och drömmen om Europa.


Ämnen i artikeln:

Crispin Porter + Bogusky

truefalse

Kat Street. Foto: Svante Örnberg.

Yrkesmässigt har Kat Street vuxit upp på Crispin Porter+Bogusky. Efter sin utbildning i grafisk design 2001, flyttade hon som 23-åring från Delaware till Miami. Inte för att hon hade fått jobb på Crispin. Utan bara för att komma nära den beundrade byrån, vars jobb för Shimano som gör motorcykelprylar, hon hade fallit handlöst för.
– Det var svårt att ta sig in på Crispin för jag var ju ny, utan arbetsprover, säger hon när Resumé träffar henne i ”blå rummet” på byråns Europakontor i Göteborg.

I stället fick Kat Street ett ad-jobb på Y&R:s ­Latinamerikakontor, som hur konstigt det än kan låta för en europé, låg i Miami i USA. Hon jobbade där i fyra månader och gjorde mest magasinsomslag.

På en kreativ workshop stötte hon på Alex Bogusky, då kreativ chef på byrån, och tiggde till sig en obetald praktikplats på CP+B i tre månader. Och som praktikant för Dave Scheff och Alex Burnard blev hon direkt inskolad i reklam som inte var reklam.
– Det var … en massa galna idéer. Typ: vi lägger 200 likpåsar framför Philip Morris huvudkontor och filmar det. Det var inget som jag hade lärt mig tidigare och var väldigt bra träning: att en idé kan vara vad som helst. Det måste inte vara en annons eller tv-reklam, säger Kat Street.

Hon fick ett riktigt jobb på byrån tack vare det som i dag är CP+B:s kärnverksamhet, ett digitalt arbete.
– Jag fick uppdraget att göra en sajt, vilket jag aldrig hade gjort förut.

När hon hade presenterat sitt jobb för Alex Bogusky sade han: ”Jag funderar på att anställa dig.” Dagen efter gjorde han slag i saken. Kat Street anställdes på sin 24-årsdag den 14 augusti 2002.
– Jag hade fem dollar kvar på bankkontot. Det var mitt livs lyckligaste dag, säger hon.

Då hade Crispin Porter+Bogusky drygt 50 anställda på ett kontor i Miami. Sedan dess har det rullat på.
– Man hinner liksom inte tänka på det för man jobbar hela tiden. Det som det märks på är kunderna. När man går från mindre kunder som Mini till stora som Burger King, säger hon.

Och så köpte CP+B sig en Europabyrå i Göteborg i Sverige och nu sitter hon här.
– Att jag ville till Europa var ingen hemlighet. När jag hörde de första ryktena om att vi höll på att köpa något i Europa gick jag direkt in på Chucks (Porter reds. anm.) kontor och sade: Om någon åker till Europa så är det jag.

I augusti 2009 flyttade hon hit. Permanent.
– Jag kom för att jobba som kreatör, men ju mer jag jobbade med Jonas (Hedeback reds. anm.), Gustav (Martner reds. anm.) och Susanna (Glenndahl Thorslund reds. anm.) visade det sig att de hade nytta av andra förmågor jag har.

Kat Street kan strukturen och kompetensen på Miami- och Boulderkontoren på sina fem fingrar. Dessutom besitter hon en viss fingertoppskänsla för vad som är CP+B:s signum. Därför jobbar hon i dag också mycket med rekrytering.
– Jag kollar portfolior och sätter upp Skypeintervjuer. Sedan skickar jag vidare det som känns bra till Gustav och Björn (Höglund reds. anm.).

Skype är ett av hennes främsta redskap i byråns rekrytering eftersom den för det mesta anställer internationella kreatörer. I dag har CP+B Europe ett 20-tal anställda från Tyskland, Spanien, Brasilien, Kanada, Storbritannien.
– Och det antalet växer.

Eftersom de utländska medarbetarna blir allt fler har byrån bytt svenskakurserna på Folkuniversitetet till en egen lärare som kommer och har lektioner på plats två gånger i veckan. Det finns dock ett problem:
– Svenskarna älskar att prata engelska, och då är det svårt att lära sig svenska.
Dessutom har hon börjat plugga franska.
– Att lära mig ett annat språk flytande är en dröm för mig och min familj har franska rötter.

Så nu vet de vem som är redo när det är dags att öppna kontor i Frankrike?
– Ja, bara utifall att ni vill starta i Paris är jag redo!

Flytten till Sverige kändes fullkomligt självklar .
– Det var nästa steg för mig. Det var det jag inte hade gjort.
– Och Crispin har alltid varit bra för mig. Jag visste att jag kunde bygga detta. Ibland vet man vad som är meningen för en. Detta var meningen för mig.

Hon ser ett slags Crispinanda som en del i den ambitionen:
– Jag har växt upp med hans filosofi att det är okej att inte veta hur man gör. Att vila bekvämt i okunskapen men samtidigt ha tilltro till att man kan även om man inte vet hur just för tillfället, säger hon.

Det låter ju väldigt fint. Men i praktiken är det ingen dans på rosor:
– Det har varit hårt. Det ska jag inte sticka under stol med, säger Kat Street.

Både för att det är en annan mentalitet och att hennes arbetsuppgifter förändrats och kräver andra kompetenser än vad jobbet som vanlig kreatör i USA krävde.
– Jag var van vid att producera mycket hela tiden. Här var det viktigt för Gustav och de andra att jag inte producerade så mycket utan hade tid för reflektion, att ta paus och göra saker som jag brann för.

Lättare sagt än gjort för en arbetsnarkoman:
– Jag visste inte vad jag brann för. Och jag tror att jag fortfarande letar efter svaret.

Hur har det här dryga året utvecklat dig?
– Jag försöker inte analysera så mycket, att inte vara så mycket i mitt eget huvud och i min egen inbox. Nu letar jag efter inspiration i min omgivning.

När går du från att vara en amerikan som jobbar utomlands till en göteborgare som föddes i USA?
– Oj, det var en svår fråga. Jag vet inte om det någonsin händer. Jag tar dagen som den kommer och just nu är det här rätt kul.

Kat Street

Ålder: 32 år  Bakgrund: Född i Salisbury, Maryland, USA. Enda barnet. Pappa kommunaltjänsteman, mamma läkemedels­konsult  Familj: Glad singel  Favoritreklam: Hela Old Spice-konceptet  Förebild: Förutom mamma, min yogalärare  Dold talang: Kan göra en groda med mina händer. Baklänges också. Det är mitt bästa partytrick  Utbildning: Bachelor of fine arts, inriktad visuell kommunikation, University of Delaware  Gör mig glad: När jag får folk att skratta  Gör mig arg: Försöker lösa problemen innan det går så långt  Fordon: Mina två fötter  Äter gärna: Mexikanskt. Och allt som min mormor lagar  Dricker gärna: Vaniljmilkshake  Senast lästa bok: ”Parfymen” av Patrick Süskind  Last: Tuggar på pennor  Motto: Gör något som gör dig glad minst en gång om dagen  Dröm att förverkliga: Brukade ju vara att jobba i Europa. Har inte hittat någon ny än.

Ulrika Fjällborg

Ämnen i artikeln:

Crispin Porter + Bogusky

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.