Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hon tar över Acne

Publicerad: 31 maj 2010, 11:02

Reklambyrån Acne har fått en ny vd. Elin Bäckman ska göra Acne till en av Sveriges bästa och namnkunnigaste byråer.


Ämnen i artikeln:

Elin BäckmanAcne

truefalse

Elin Bäckman tar klivet upp från vice vd-posten till vd-posten på Acne. (Foto: Ulrika Fjällborg)

Det är dags att ta ett kliv. Så resonerade Acnes­ styrelse när de flyttade vd Victor Press till posten som styrelseordförande och gjor­de­ projektledaren och vice vd:n Elin Bäckman till ny vd.
– Jag ser en jättepotential i det här företaget. Men vi har varit för dåliga på att berätta om vilket bra jobb vi gör för våra kunder. Vi behöver ta en större roll i reklambranschen. Jag vill att Acne ska vara en av sju byråer som man nämner när man pratar reklambyråer, säger hon.

Det hon vill leda Acne till är att börja jobba med större och mer reklamintensiva kunder. Byrån ska bli ett alternativ för de riktigt stora kunderna.
– För att ta sig dit behöver man erfarenhet av hur de stora­ kunderna jobbar. Det har jag. Vi har också rekryterat på det viset, nu senast Anna Kask, ad från F&B, säger Elin Bäckman.

Elin Bäckman har tidigare arbetat på DDB som projektledare för bland annat McDonald’s. Hon började på byrån i samma veva som DDB fick hamburgerjätten 2004 och jobbade där till 2008.
– DDB gjorde en otrolig resa under de åren och jag lärde mig väldigt mycket av det. Jag hoppas att vi står inför en liknande resa nu.

Önskekunder är SAS, Reebok, någon av de nya ut­manarna på apoteksmarknaden och AMF.
– Jobbar man hårt och målmedvetet så kommer framgångarna. Men allt händer inte över en natt. Vi har förstås delmål. Men jag hopas att vi har fördubblat vår omsättning om tre år, säger Elin Bäckman.

Var ska ni vara om ett år?
– Ett år går väldigt fort, säger Elin Bäckman svävande, men nämner ändå tre saker:
– Vi ska ha fler större kunder, vara en mer självklar aktör på reklambyråmarknaden och ha fördubblat omsättningen.

Hur mäter man om man är en självklar aktör?
– Frekvensen på pitch­inbjudningar är väl ett mått. Vi pitchar en hel del. Just nu är vi aktiva i två pitcher.

Vad är en ”större kund” då? Den är också svår att definiera­. Elin Bäck är dock klar över en sak. Man kan inte bara gå efter medieinvesteringar.
– Du kan lägga mycket pengar på reklamproduktion  som inte syns i köpta medieinvesteringar, säger hon och exemplifierar med fjolårets kampanj för Flygbussarna.

Acnes arbetssätt beskriver hon som just att klara sig på små summor i medieinvesteringar.
– Det bygger på att man planerar för att kampanjen ska spridas i icke-köpta medier. En kampanj ska inte börja med en tv-spot och sluta med en tv-spot.

Det är först när byrån har en plan för hur effekten kunden uppnår i köpta medier förvaltas i icke-köpta medier som kunden får valuta för sina pengar, anser Elin Bäckman.
– Sången ”Upplev mer” som vi nyss har gjort film på för Bredbandsbolaget, hörde jag sjungas på tunnelbanan av barn. Det känns som det ultimata beviset på att man har lyckats.

Då är det inte bara rika före­tag som är stora kunder, utan även mindre uppstickar­varumärken kan bli viktiga spelare på sin marknad. Mind­re bankkunder ser hon som ett exempel på små företag som kan bli stora kunder.
– Det blir på sätt och vis en mer demokratisk värld när många har råd att göra bra reklam, säger Elin Bäckman.

Ulrika Fjällborg

Ämnen i artikeln:

Elin BäckmanAcne

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.