Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Honestys ras – alla siffror pekar nedåt

Publicerad: 16 juli 2019, 12:46

Walter Naeslund är vd på Honesty.

Vanligtvis är Honesty en av branschens mest lönsamma byråer. Men siffrorna i det senaste bokslutet betydligt mer blygsamma. Byrån har skalat ner och effekten av det syns tydligt när 2018 läggs till handlingarna. Nu öppnar vd:n Walter Naeslund för att stänga ner Honesty helt.


Ämnen i artikeln:

ReklamHonestyWalter Naeslund

Så sent som i våras rapporterade Resumé om att Honesty strukturerat om fullständigt. Byråns vd Walter Naeslund berättade att man gjort sig av med den fasta personalen och att bara de fyra delägarna fanns kvar. I stället hade Honesty skapat ett upplägg där man enbart arbetade med frilansar vid behov.

– Vi har betalat många miljoner under lång tid för personal som inte haft någonting att göra när kunderna varit osäkra på vad som händer och avvaktat med sina investeringar. Det funkar ett tag, men sen blir det ohållbart för både personal och byrå. Då kan man välja på att antingen släppa allt ansvar för leveranserna och stänga eller omstrukturera så att man är okänslig för väntetiderna och kan leverera med kvalitet när det väl behövs. Vi har valt att göra det sistnämnda. De som sitter på långa retainers eller offentligt upphandlade uppdrag sitter för övrigt säkert ett tag till eftersom kunden då istället tar risken, men även de kommer möta samma effekt med viss fördröjning, sa Walter Naeslund då och meddelade samtidigt att den nya strukturen skulle innebära ett lönsamhetstapp.

Nu har Honestys bokslut för 2018 inkommit till Bolagsverket, och det är tydligt att han har fått rätt. Historiskt sett har Honesty haft en hög vinstmarginal sett till rörelseresultat genom byråintäkt – den har legat på runt 30 procent. 2018 låg den på sju (29 procent 2017). Omsättningen har också sjunkit och landar 14,3 miljoner kronor (24,8 mkr 2017, 50,9 mkr 2016.) Byråintäkten följer samma linje, och landar på 11,5 miljoner kronor (19,4 mkr 2017 och 29,3 mkr 2016.) Rörelseresultatet slutar på 801 000 kronor (5,6 mkr 2017 och 10,1 mkr 2016.)

I bokslutet skrivs det nostalgiskt om tiden som gått:

"Säga vad man vill om den här resan, men det har varit ett decennium av magi som vi aldrig kommer glömma."

När Resumé kontaktar Walter Naeslund är han i skärgården med dålig täckning, så svaren blir via sms.

Alla siffror sjunker markant. Vilka är de största anledningarna till det?
– Vi är väl som alla entreprenörer lite rastlösa själar, och efter tio magiska år kände vi alla att någonting behövde hända. Antingen var det genom att ta in en partner, skala upp och satsa internationellt eller att skala ned och starta upp nya äventyr på olika sätt. Efter många månader av möten och diskussioner landade vi till slut i det senare.

Hur känner du själv kring den sjunkande trenden? Ni har ju länge varit en av branschens mest lönsamma byråer.
– Det här syns såklart i siffrorna. Den sjunkande omsättningen är en direkt effekt av att vi skalar ner verksamheten. När det gäller resultatet så kände vi att vi ville avveckla personalen på ett sätt som var sjysst mot alla och lät det kosta det som det behövde kosta. Det blev rätt många miljoner men det känns som ett bra beslut.

Ni sa upp all fast personal för ett tag sedan. Hur funkar den nya strukturen?
– Vi rullar nu på med produktioner på de kunder vi har med hjälp av delägarna och frilansare och det fungerar faktiskt förvånansvärt smidigt. Nästa produktion är direkt efter sommaren. Men vi har inga planer på att ta in några nya kunder till Honesty, skriver han och fortsätter:

– Att så här på sommaren från en skärgårdsö titta tillbaka på de här tio åren med lite perspektiv är nästan ofattbart. Att vi fick leva en helt föräldrafri tillvaro där det var rock n' roll och skoj dagarna i ända samtidigt som vi både fick göra fantastiska jobb och tjäna pengar. Det är svårt att känna någonting annat än tacksamhet för det. Kanske 3 procent stolthet också.

Finns det planer på att helt avveckla Honesty framöver?
– Vi kommer leverera på våra kunder så länge de vill det men sen är det nog dags att hålla en sjuhelvetes avskedsfest. Fest är vi branschledande på 😂

FAKTA // Siffror
Oms: 14,3 mkr (24,8 mkr)
Byråintäkt: 11,5 mkr (19,4 mkr)
Rörelseres: 801 tkr (5,6 mkr)
Rörelsemarginal: 7% (29%)
Anställda: 9 (15)

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.