Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hundra drar tillbaka varslen

Publicerad: 5 december 2008, 10:17

I våras sparkade den Göteborgsbaserade reklambyrån Hundra ett tiotal personer och nu under hösten varslades ytterligare fem stycken. Nu drar vd:n Johan Belin tillbaka uppsägningarna av de fem.


Johan Belin

– Vi hade en kalkyl när vi sa upp de här personerna men så kände vi att den inte var någonting värd. Det är oroliga tider och trots att minussidan blinkade starkare än plussidan så kände vi att vi måste våga tro på de plus vi hade. Vi är en byrå med väldigt bra samanhållning och jag kände att det började vittra sönder lite. Det var inte samma glädje att gå till jobbet på morgonen längre. Så vi valde att satsa utav bara helvete istället, säger Johan Belin, vd på Hundra.

Vilka dem fem som sades upp är vill Belin inte säga men enligt honom har stämningen, som tidigare var extremt ansträngd, blivit något bättre.
– Ja, stämningen har verkligen varit tryckt och ansträngd. Den är klart bättre nu. Men samtidigt är jag byråchef och jag ser och hör inte allt som sägs. Min känsla är dock att alla vill satsa och verkligen kämpa för att vi ska klara det här. Samtidigt finns det nog ingen som inte är orolig för framtiden. Det är särskilt tydligt här i Göteborg med Volvo och allt.

Vilka plus har ni nu?
– Vi har haft flera uppdragsgivare som legat relativt lågt under hösten som nu har börjat signalera att de vill göra saker. Vi har haft bra möten och en hög intensitet på vårt säljarbete. Det rör sig om lite pitcher och andra potentiella uppdrag. Bland annat har vi fått ett uppdrag för ESAB, vilket är ett drömuppdrag för oss, säger Johan Belin.

Har någon av de varslade hunnit söka nytt jobb?
– Inte som de har sagt till mig. Det vore hemskt olyckligt men det får jag ta då i så fall. Idag vet man inte om man ska skratta eller gråta när någon säger upp sig själv. Referensramarna i samhället är så upp och ner idag.

Hundra har idag drygt 30 anställda. Företaget backade något i sista årsredovisningen jämfört med året innan.

En av dem som varslats är Håkan Aludd, ad på Hundra. Han fick veta om uppsägningen för cirka sex veckor sedan.

Hur känns det nu?
– Det känns okej. Jag var sist in så det handlade inte om en kompetensfråga. Det känns bättre när det är en uppsägning på de grunderna. Marknaden är nervös och man förstår varför.

Hann du söka nytt jobb?
– Jag slängde ut lite förfrågningar till byråer här i Göteborg. En del satt i samma situation som Hundra men det var några som var intresserade och jag har träffat ett par av dem. Men hela Göteborg är lite nervöst på grund av Volvo även om jag känner att förlamningen börjar släppa lite nu.

Håller du kontakten med de byråer som var intresserade?
– Ja, det gör jag. Jag gillar Hundra och på grund av det har de ett visst försprång men man måste alltid se om sitt eget hus.

Är det någon av de andra varslade som fått nytt jobb någon annanstans?
– Jag passar på den frågan.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.