Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hundras konkurs kan bli fall för rätten

Publicerad: 11 februari 2009, 14:30

Det var förlusten av Husqvarna som fällde Göteborgsbyrån Hundra. Källor till Resumé hävdar att Husqvarna bröt kontraktet i förtid. Det är möjligt att parterna möts i domstol.


Ämnen i artikeln:

Johan BelinHusqvarna

Hundras vd, Johan Belin.

Hundras vd och delägare Johan Belin bekräftar att det finns olika åsikter i frågan om huruvida Husqvarna begick ett kontraktsbrott eller inte när de lämnade Hundra och lade hela sitt uppdrag på Stendahls igen.
– Vi har den uppfattningen, men inte Husqvarna. Det finns inget svart eller vitt här utan det är tolkningar, säger han.
– Vi har haft en dialog med dem och nu tittar vi på hur vi ska fortsätta den dialogen.
Ska ni stämma dem för avtalsbrott?
– Det har vi inte beslutat. Jag vet inte.
Men du utesluter det inte?
– Nej. Den frågan är öppen. Det är flera parter som bestämmer i den frågan, bland annat konkursförvaltaren.

Tystlåten om avtalet
Johan Belin vill inte berätta närmare om hur avtalet såg ut och hur det gick till när Husqvarna sade upp kontraktet med Hundra.
– Det är mellan parterna. Ingen ska komma och säga att jag har brutit några sekretessavtal, säger han.
– Vi har fört en diskussion med dem hela hösten. Jag hyser inget agg mot Husqvarna och människorna där.
Chris Wahlshaw är global marknadschef och varumärkeschef på Husqvarna AB. Han ser inget märkligt i att de lämnar Hundra och går tillbaka till Stendahls.
– Vi hade ett bra samarbete med Hundra som tidigare var en del av Stendahlsgruppen. Under 2008 gjorde vi en byråöversyn och kom fram till detta beslut, säger han.
Varför bytte ni byrå?
– Det är inget jag berättar för dig. Det är mellan oss och byråerna. Men vi har sam­arbetat med Stendahlsgruppen sedan långt tillbaka på 90-talet.

”Inget kontraktsbrott”
Inte heller Chris Wahlshaw vill avslöja några detaljer, men anser inte att Husqvarna har gjort sig skyldigt till avtalsbrott:
– Vi anser att vi har hanterat våra byråaffärer korrekt sätt.
Uppgifter till Resumé tyder dock på att samarbetet under 2008 inte har varit direkt smidigt och att avtalet sades upp redan före sommaren.
Hundra har haft problem hela 2008. Under våren sade byrån upp tio, i oktober varslades ytterligare sex. Men byrån drog tillbaka de varseln och hoppades rida ut stormen.

Svårt skala ner byrå

Enligt Johan Belin är det svårt att skala ner en byrå arbetsrättsligt korrekt utan att förlora nyckelkompetens för de kunder man har kvar.
– Husqvarna var en av våra största uppdragsgivare som stod för en betydande del av våra intäkter. Att snabbt ersätta den typen av kund är en enorm utmaning.
I januari tvingades de kasta in handduken och försätta sig själva i konkurs.

truefalse

Ulrika Fjällborg

Ämnen i artikeln:

Johan BelinHusqvarna

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.