Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Huvudägaren hoppar av

Publicerad: 10 juni 2009, 15:00

Det gungar på doldis­byrån Speak Marketing i Göteborg. Huvudägaren Bo Wallmander säljer sina aktier. Ny huvudägare blir Mikael Palmgren, som tar över vd-posten från Peter Bryng.


truefalse

Bo Wallmander

B2b-byrån Speak Marketing står inför ett ägarskifte mitt i lågkonjunkturen. Huvudägaren och styrelseordförande Bo Wallmander säljer sina 38,5 procent av företaget till anställda på byrån och går i pension.
– Det har varit min önskan att bolaget ska bli personalägt, säger han till
Resumé.
– Det måste till ett generationsskifte i företaget. Det pågår ju ett
paradigmskifte i hela branschen.
Samtidigt byts vd:n ut. Vd i dag är Peter Bryng.
– Inga kommentarer, säger han om Resumés uppgifter att han ska sluta. Men Mikael Palmgren, den näst störste aktieägaren, bekräftar uppgiften.
– Peter Bryng avgår som vd och jag tar den posten, svarar han Resumé i ett
mejl.

För närvarande är dock Mikael Palmgren sjukskriven och ingen vill svara på när han kommer tillbaka.
I ett pm beskriver företaget organisationsförändringen som ska gälla från den 1 september men pågå in i nästa år. Enligt den kommer Peter Bryng att bli arbetande styrelse­ordförande. Vidare skriver bolagsledningen i pm:et: ”Byrån kommer delvis att vara personalägd med professionell och arbetande styrelse.” Eftersom de övriga ägarna har hembud på Bo Wallmanders aktier är
det de som kommer att säljas till övrig personal. Men Bo Wallmander har varit med och styrt processen. Enligt honom har det tagit tre år att slå fast modellen för ägarskiftet. Hur ägandet fördelar sig mellan de anställda på byrån är ännu inte klart. Nu ska företaget hålla en bolagsstämma snarast för att välja den nye ordföranden så snart aktierna är skiftade. Det har även ryktats om att byrån har ekonomiska svårigheter. I november sade byrån upp 10–15 personer.
– Det är klart att det är tufft. Men vi överlever genom att minska kostymen och dra åt bältet till sista hålet. Det är positivt, säger Bo Wallmander. Samtidigt köpte bolaget den teknikintensiva byrån LLR med nio anställda i våras.

Ulrika Fjällborg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.