Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Hyper Island lider av växtvärk"

Publicerad: 11 februari 2011, 16:40

Johanna Frelin byter stora SVT mot lilla Hyper Island. – Jag är klar med SVT, säger hon. Nu vill jag få ett litet företag att växa.


Ämnen i artikeln:

Johanna FrelinMattias HanssonHyper Island

Johanna Frelin, ny vd på Hyper Island efter Mattias Hansson. Foto: SVT.

Johanna Frelin hade aldrig satt sin fot på Hyper Island innan hon i torsdags besökte företaget. Då var det redan bestämt att hon tar över som vd efter Mattias Hansson den 9 mars.

– Det har gått väldigt fort. Jag blev uppringd för tre veckor sedan av en ledamot i styrelsen. Det är bra timing, jag har varit länge på SVT och varit med om att driva förändringar. Nu känns det att jag är klar.

Varför Hyper Island?
– Jag har medarbetare som gått där och jag har sett dem i tidningarna. De är kreativa och arbetar med annorlunda utbildningsmetoder. Jag blev jätteglad när jag fick frågan.

Johanna Frelin är i dag chef för allmän-tv på SVT Stockholm och basar över 600 medarbetare. Nu går hon till en liten skola med 45 anställda:

– Det ska bli skönt att kunna namnen på alla medarbetarna.

Vägen till tv-huset började i Trosa där Johanna Frelin växte upp och gick gymnasiet i Nyköping. Under några år bodde familjen i Malawi, där pappa veterinären var på FN-uppdrag.

– Sedan fick jag stipendium att läsa på Luther College i Iowa i USA. Det var om möjligt ännu mer bonnvischa än Trosa. Jag blev kvar i tre år och läste massmediekunskap.

Under ett jullov passade Johanna Frelin på att göra praktik på SVT:s barnprogram ”Bullen” med den klassiska programledarduon Martin Timell och Cissi Elwin.

– Jag gjorde bra ifrån mig och fick komma tillbaka som frilans när jag kom hem till Sverige.
1997 fick Johanna Frelin fast anställning som producent av barnprogram och 2000 blev hon chef för Barn & Ungdom. Hon inledde med att skapa en folkstorm genom att sparka den folkkäre Jörgen Lantz som ”Björne”.

Kvällstidningarna rasade:

– Jag hade bara varit chef i sex veckor och var tre dagar i rad på Aftonbladets löpsedel. Jag fick verkligen känna av en mediestorm. Och nästa storm kom när Johan Rheborg drack en folköl i julkalendern...

Hon överlevde stormen och gick vidare i karriären: 2006 chef för SVT Fiktion och 2008 chef för allmän-tv.

– Hur jag är som chef? Jo, glad, har mycket energi och är tydlig. Jag är ingen ensamvarg, utan vill jobba med team och försöker skapa delaktighet.

Och de mindre goda dragen?
– Jag är snabb, alltså otålig. Jag jobbar på att inte fatta så snabba beslut.

Nu måste hon ta itu med ett Hyper Island som går back och lever på statsbidrag till YH-utbildningar:

– Nyetableringarna under 2010 har kostat, men det var kalkylerat. Hyper Island är i en expansionsfas och lider av växtvärk. Det är riktigt att YH-utbildning är basen och den kärnan måste vi ta med in i alla delar. Jag vill fortsätta expandera med bibehållen kvalitet.

Fakta om Hyper Island

Hyper Island Capital AB omsatte 38,3 miljoner och gjorde en förlust på 3,6 miljoner för räkenskapsåret som slutade 1 juli 2010. Koncernmodern har fem dotterbolag och så här fördelar sig koncernens omsättning och vinst:

Hyper Island Program AB driver YH-utbildningar i Sverige med statsbidrag. Omsatte 22,5 miljoner, gjorde en halv miljon i vinst. Har fått tillstånd att starta gymnasieskola i Stockholm.

Hyper Island Executive Education AB har företagskurser i Sverige, omsatte 8,7 miljoner och gjorde en förlust på 2,3 miljoner.

Hyper Island Ltd håller företagskurser i London och Manchester, omsatte 6,4 miljoner och gjorde en vinst på 0,3 miljoner.

Hyper Island Inc kör företagskurser i New York, omsatte 2,7 miljoner och gjorde en förlust på 1,8 miljoner.
Hyper Island AB äger bara fastigheterna i Karlskrona, bokförda till 17 miljoner, som nu ska säljas.

Fakta Johanna Frelin

Ålder: 41 år
Gift med: Anders Frelin journalist på DN
Barn: Hanna, 16 år, Hugo 11 år och Olle 6 år.
Inkomst: 1 119 139 kronor (tax 10)
Bor: bostadsrätt i Vasastan i Stockholm
Sommarhus: Svartsö i Stockholms skärgård.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.