Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hyresgästföreningen i digital demonstration

Publicerad: 24 oktober 2008, 14:43

Hyresgästföreningen inledde förra veckan del två av kampanjen ”Hallå politiker”. Denna gång är det ett digitalt demonstrationståg som står i fokus. Målet – att över 75 000 ska marschera innan jul.


Första delen av kampanjen ”Hallå politiker” startade förra hösten. Då berätta Hyresgästföreningen hur de tyckte att man skulle utveckla boendet i Sverige. Nu är kampanjen tillbaka. Denna gång har organisationen fokuserat på att göra det lättare för folk att delta själva.

– I förra kampanjen kunde man skriva ett brev till Mats Odell men det blev inte så många brev som vi hoppats på. Totalt slutade det på cirka 10 000. En anledning tror vi var att det tog cirka fem minuter att skapa brevet. Det har vi tagit fasta på i den här kampanjen. Nu går det snabbare att vara delaktig, säger Karin Hagman, pr-samordnare på Hyresgästföreningen.

I den nya kampanjen, som kommer att gå fram till 31 december, kan man skapa sin egen avatar som sedan marscherar i det digitala demonstrationståget. Målet med kampanjen är att skapa opinion kring de förslag som regeringen just nu tar ställning till om förändringar av Hyreslagen och reglerna för de allmännyttiga bolagen.

Bakom kampanjen står webbyrån Deasign . Förutom sajten består kampanjen även av mailutskick, print, pappersfigurer, stortavlor, banners och sociala medier.

Skiss av pappersgubben.

– Utmaningen var att göra en interaktiv lösning som skulle underlätta engagemang och opinionsbildning. I grunden är det här en viral kampanj som sprids via mail, webb och sms och du kan bjuda in vänner via bland annat Facebook och Myspace. Men för att nå ut till alla Hyresgästföreningens medlemmar, och till politikerna, blir det även en stor del print och utomhus, säger Robin Salazar , projektledare på Deasign.

Totalt hoppas Karin Hagman på fler än 75 000 demonstranter.
– Då skulle det bli det största demonstrationståget någonsin i Sverige.

Nästa vecka kommer Hyresgästföreningen även att ställa ut pappersfiguren i naturlig storlek i flera av Sveriges största städer. Gubbarna kommer att hålla i plakat där folk uppmanas att skapa sin egen gubbe i demonstrationståget genom att skicka ett sms.

På sajten kan man förutom att skapa sin egen gubbe även se vilka andra som går i tåget samt vilka städer som samlat flest demonstranter. Kampanjen kommer att avslutas med att en namnlista överlämnas till bostadsminister Mats Odell och övriga ansvariga politiker.

Deasign började arbeta med Hyresgästföreningen i augusti 2007.

Hyresgästföreningen

Uppdragsgivare: Karin Hagman, pr-samordnare på Hyresgästföreningen
Byrå: Deasign
Arbetsgrupp: Robin Salazar projektledare, Charlotta Jönsson produktionsledare, Linn Bergman ad, Tobias Grönberg copywriter, Tobias Johansson designer
Produktionsbolag: Ben Trovato
Mediebyrå: Suddenly

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.