Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

I dag uppmanar Plan International kvinnor att avstå sociala medier

Publicerad: 28 maj 2018, 11:08

För att uppmärksamma de kvinnor som avstår jobb och skola på grund av mens uppmanar Plan International svenska kvinnor att under dagen vara tysta i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

VolontaireReklamPlan International

I dag är det den internationella mensdagen. I Sverige har vi kommit långt i frågan om att bryta tabun, även om en lång väg fortfarande återstår. På många platser i världen innebär dock menstruation ett så stort tabu, och kvinnor som har det utsätts för förtryck, att många kvinnor och tjejer avstår både utbildning och jobb. Detta trots att det varje dag är omkring 800 miljoner kvinnor som har det.

För att uppmärksamma de kvinnor vars röster försvinner från skolor och arbetsplatser uppmanar Plan International kvinnor i Sverige att antingen stanna hemma från sina arbetsplatser eller att markera genom att vara frånvarande i sociala medier. Kampanjen, #absentforgirls, är framtagen av Volontaire som så sent som förra veckan kommunicerade sitt samarbete med välgörenhetsorganisationen.

Några av de som under dagen kommer avstå sociala medier är Kakan Hermansson och Molly Nutley. Även biståndsminister Isabella Lövin (MP) och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) har stöttat initiativet.

– Över hela världen möts flickor av föreställningar om mens som något farligt, smutsigt och skamfullt. Dessutom saknar miljontals flickor och kvinnor möjlighet att sköta sin hygien och tvingas stanna hemma. Med kampanjen vill vi synliggöra vad detta innebär. Hur skulle Sverige klara sig om kvinnor stannade hemma varje gång de hade mens och vad skulle det kosta samhället? säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Kampanjen har även plockats upp av Metro som under dagen publicerat en tom debattartikel.

– Om pojkar och män hade haft mens hade det inte varit ett lika stort tabu. Det är superviktigt att lyfta mensfrågan i Sverige och i världen. Därför tänker jag utebli från sociala medier på måndag, säger skådespelaren och Plan International Sveriges ambassadör Molly Nutley.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.