fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

I kväll skulle guldäggen ha delats ut: De borde vinna om Månadens kampanj-ordförandena fick bestämma

Publicerad: 24 mars 2020, 14:02

Johan Nerman, copywriter på Ehrenstråhle, Josefine Richards, executive creative director på McCann, Jesper Pålsson vd på Frank Digital Experiences och David Borg, creative director och partner på Borg & Owilli.

Josefine Richards, David Borg, Johan Nerman och Jesper Pålsson, ordföranden i kategorierna film, content, utomhus och print i Månadens kampanj, tycker till om nomineringarna i Sveriges största reklamtävling Guldägget.

Ämnen i artikeln:

GuldäggetCoronavirusetJosefine RichardsDavid BorgJesper PaalssonJohan Nerman

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


För en månad sedan presenterades de 88 bidrag som är nominerade till Guldägget 2020, och de sex bidrag som är nominerade till specialpriserna Guldblick och Guldskrift.  Beskedet kom en kort tid efter att Komm meddelat att guldäggsgalan flyttas fram på obestämt tid på grund av coronautbrottet. Från början var det tänkt att Guldägget skulle äga rum just i dag, den soliga torsdagen den 23 april 2020.

Nu blev det som sagt inte så, men för att påminna om och inspirera med den kreativa kommunikation, lyfter vi upp den här artikeln som första gången publicerades för en månad sedan. 

Liksom de senaste åren gick flest nomineringar till Åkestam Holst, som också vunnit flest priser på hemmaplan av de svenska reklambyråerna under de senaste åren. Med 24 nomineringar (inklusive en i Guldskrift för Petter Nylind/Apotek Hjärtat) har byrån mer än dubbelt så många nomineringar som tvåan Forsman & Bodenfors, som har 10 nomineringar. 

Se samtliga nomineringar här. 

Det bidrag som har flest vinstchanser är Åkestam Holsts ”Ölavtalet” för Norrlands Guld med sju stycken nomineringar. Forsman & Bodenfors ”E.V.A Initiative” för Volvo, som tog hem grand prix i förra årets Cannes Lions, kammar hem fem nomineringar. 

Resumé vände sig till ordförandena i Månadens kampanj för att ta reda på hur de ser på nomineringarna i ”sin” kategori och vilka de hoppas kommer ta hem vinst. 

Josefine Richards är executive creative director på McCann och ordförande i Månadens film. I Guldägget nomineras reklamfilmer i de två kategorierna ”Korta filmer” och ”Längre filmer”. 

Om nomineringskörden i den första kategorin säger Josefine Richards: 

– Oftast bedöms en film på om den har en fängslande historia och ett fint bild- och ljudspråk, därför tycker jag att det är uppfriskande med en film som Sector Alarm i mixen. En historia kan byggas tillsammans med det context den finns i. En bra film kan hugga tag i oss fast den bara har credits och en logga, och visas en gång, i några futtiga sekunder i tv. 

– Sen vill jag ge en extra eloge till skådespel och regi i både Ge drömmen en chans och Osötad ketchup. Små obetalbara uttryck. 

Bland nomineringarna av de längre filmerna har Josefine Richards The musical massacre som given favorit. 

LÄS MER: Om mångfald och guldäggsjuryn 2020

– Jag struntar i om den är lik Dumb Ways to Die eller om det inte är något regelrätt kund-byrå-uppdrag. Den är så sjukt rolig och obehaglig på samma gång. Så välgjort ful. Tycker också om En höna av en fjäder. Att levandegöra ett folkligt gammalt uttryck så att ett problem, som känns extra relevant just i dag, blir lätt för hela folket att ta till sig.

Johan Nerman, copywriter på Ehrenstråhle och ordförande i Månadens utomhus, ser både högt och lågt bland utomhusbidragen. 

– Ölavtalet är en av årets bästa kampanjer men utomhusenheterna? Känns som det varit lite så de senaste åren – att en bra grundidé ger fri lejd in i alla möjliga kategorier. Det är synd.

– Eftersom Guldägget är en tävling i kreativitet så hoppas och tror jag att Pressbyrån tar hem det. Det hade varit välförtjänt. I alla fall nu när BK:s kycklingtvåa inte är med. Saknar även mina kollegers flygbolagstrollning för SL bland nomineringarna, men där är jag så klart inte helt opartisk.

Jesper Pålsson, vd på Frank Digital Experiences och ordförande i Månadens print, tycker att det är hög kreativ nivå bland printbidragen (i kategorin ”Annonsering”), med snabba budskap i fokus. 

– Med undantag för Norrlandsguld och Arbetsförmedlingen då kanske. Intressant att se att 5/9 annonser spelar an på någon form av samhällsansvar och hållbarhet. 

Är det något bidrag du är förvånad över att se bland printnomineringarna?
– Personligen kan jag tycka att Ölavtalet känns lite tunt som koncept, vet inte hur den kampanjen levererat. Den kanske har gått jättebra, och det ser lite kul ut vid första anblicken, men idén känns som ett tafatt försök att haka på trender. 

Jesper Pålsson tror och hoppas att Forsman & Bodenfors Nyårsannonsen för SJ och Åkestam Holst Den Clarityn 10 mg nu kommer för Apoteket Hjärtats kommer placera sig i topp. 

– Smarta, snygga och idéstarka. Pressbyråns annons är ju finurlig också förstås. 

David Borg, creative director och partner på Borg & Owilli är ordförande i Månadens content som inte har någon motsvarande kategori i Guldägget. Han tycker att nomineringarna i stort generellt håller en hög kvalitet. 

– Givet var att Ölavtalet, EVA (Initiative, reds anm.) och A Hard Pill To Swallow fick många nomineringar. Men välförtjänt att Tjoget för design och KRAVs Ät Bättre är nominerade. Återigen att Petter (Swanberg, reds anm.), Clara (Uddman, reds. anm) och Jesper (Hellzén, reds. anm.) är nominerade för guldblick gör mig glad. Rockstjärnor. 

– Som skräckfilmsnörd blir jag otroligt glad om Gustav Egerstedt får ta hem ett guldägg. Även Ett Högt Pris håller jag tummarna för då det är content. Överlag en hög nivå men lite trist att det är mer eller mindre obefintligt med nomineringar från dom små byråerna.

Guldäggsgalan har skjutits upp på grund av coronaviruset och har ännu inte fått något nytt datum fastställt. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev