Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

I reklamen ska den aktiva mannen få den passiva kvinnan att njuta

Publicerad: 22 november 2017, 09:24

Reklambranschen repeterar stereotypa könsroller där den aktiva mannen som ska blända den njutningsberedda kvinnan. I dess mest sjuka utkant finns de manliga genierna och makthavarna som bara ansåg sig ha tagit sin fulla rätt, skriver Marcus Hanser med anledning av #metoo-uppropen.


Ämnen i artikeln:

Marcus Hanser#MeTooSpaningReklam

Inför en presentation av ett koncept letade den mycket meriterade art directorn efter skissbilder på människor som njöt när de åt. Hon hittade bara bilder på kvinnor som gjorde detta. Sökningen utvidgades för njutning generellt men ingen förändring skedde. Kvinnor, kvinnor, kvinnor som blundade och njöt. Att hitta vettiga bilder på män som gjorde detsamma, visade sig vara enormt utmanande oavsett bildbank. Art directorn frågade mig om män inte njuter. Den erkända (och kvinnliga) antropologen jag också har nöjet att umgås med, var inte ett dugg överraskad. För detta är mönstret. Kvinnor ska njuta, män är aktiva – kanske lite ”busiga”. Hö-hö.

Vi befinner oss fortfarande mitt i epicentrum för #meetoo-skalvet. Ett befriande utbrott av alla dessa kvinnor som har fått nog av alla dessa män som inte fattar hur i helvete man beter sig. Hemskheterna som nu uppdagas är värre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Ingen zon tycks ha varit en frizon för några kvinnor. Nästan tvärtom, ju tryggare en organisation eller bransch har framstått från utsidan – desto hemskare verkar den ha varit att som kvinna befinna sig i.

Seriöst, menar jag att bildbristen på aktiva kvinnor (obs ej gymbilder) och njutande män är orsaken till övergrepp och trakasserier? Nej naturligtvis inte. Men det finns ett mönster här. Eller hur? Vi repeterar märkliga roller i de allra flesta bildlösningar, på flertalet tidningsframsidor samt antagligen i 99 procent av all underhållning på webben och TV. Den aktiva mannen som ska blända den njutningsberedda kvinnan. Och i dess mest sjuka utkant finns de manliga genierna, auktoriteterna och makthavarna som bara ansåg sig ha tagit sin fulla rätt.

Det sägs (och jag har lärt mig) att kulturer äter strategier till frukost. Så låt oss börja förändra kulturen vi lever i redan nu, vi som jobbar med den. Alla strategier för respekt inför hälften av mänskligheten har ju hittills visat sig mer eller mindre misslyckade. Det är hög tid leva som vi vill lära.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.