Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ica Banken hävdade att det är ”lätt som en plätt” att låna – sågas av Konsumentverket

Publicerad: 17 maj 2021, 09:07

Myndigheten anser att Ica Bankens reklam framställer lån som ett recept på en problemfri tillvaro.

Ämnen i artikeln:

Konsumentverket

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I sitt tillsynsarbete har Konsumentverkethari uppmärksammat brister i Ica Bankens marknadsföring av krediter. Myndigheten anser att marknadsföringen inte uppfyller kraven på måttfullhet i enighet med marknadsföringslagen.

I sökords-annonsen på Google använder Ica Banken budskapet ”Låna pengar — låna ska vara lätt som en plätt”.

Konsumentverket bedömer att konsumenter kan uppfatta krediten som en lösning på eventuella ekonomiska problem utan bekymmer.  Myndigheten anser inte att krediter kan marknadsföras som ”lätt som en plätt” eftersom lånen kan påverka konsumenternas ekonomiska situation negativt. Marknadsföringen kan också locka konsumenter att fatta oöverlagda beslut eftersom krediten kan framstå som förmånlig.

Krediten framställs därmed som ett ”recept på en problemfri tillvaro”, vilket inte är måttfullt i synnerhet när marknadsföringen ska ta extra hänsyn till riskerna med konsumentkrediter.

”Konsumentverket anser att marknadsföringen, vid en helhetsbedömning, vare sig är återhållsam eller måttfull. Då marknadsföringen strider mot måttfullhetskravet strider den även mot god marknadsföringssed och är att anse som otillbörlig.”, skriver Konsumentverket i sitt beslut.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev