Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

ICA lyfter fram mångfalden – här är Stigs nya kollega

Publicerad: 11 mars 2016, 15:21

Nya ICA-Abbe är praktikant hos ICA-Stig.

ICA introducerar karaktären Abdullah i sin reklamsåpa. Han symboliserar kedjans satsning på att ta in praktikanter med utländsk bakgrund i butikerna.
– Det känns naturligt att det också avspeglas i våra filmer, säger marknadsdirektören Mats Liedholm.


Ämnen i artikeln:

KingIcaMats LiedholmIca-StigReklamMångfald

Praktikanten Abdullah, eller Abbe, spelas av Ahmad Khan Mahmoodzada, som tidigare haft en av huvudrollerna i filmen "Flyga drake". Han flydde från Afghanistan till Sverige år 2012.

Inspirationen till nya karaktären kommer från de över 1000 personer med utländsk bakgrund som har gjort praktik i ICA-butikerna under 2015.

Här nedan kan du se den första av de ICA-filmer som Abbe medverkar i, och som har premiär på TV4 i kväll.
– Idag har ICA en stor mängd medarbetare och kunder som har utländsk bakgrund, och det känns naturligt att det också avspeglas i våra filmer. Vi har diskuterat det här med vår reklambyrå King under en lång tid och nu dök Ahmad upp, som är en ung talang med en spännande bakgrund. Då kändes det rätt att ta in honom som en extrajobbare i butiken, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på ICA.

Varför vill ni visa upp att ni tar in praktikanter med utländsk bakgrund på ICA
– Vi kallar Ahmad en extrajobbare, men i verkligheten tar ICA-butikerna mot en stor mängd praktikanter, och många av dem har utländsk bakgrund. Förra året var det ungefär 1,000 personer med utländsk bakgrund som gjorde praktik i ICA-butikerna, och det tror jag är en väldigt bra väg in på arbetsmarknaden och det svenska samhället.

Varför är det här ett viktigt statement från ICA:s sida?
– Hur stort flyktingmottagandet ska vara och hur det ska organiseras är en fråga för politikerna, men klart är att alla i samhället måste hjälpa till så att de personer som får stanna i Sverige får möjlighet att bidra i samhället. Inom ICA är vi beredda att dra vårt strå till stacken och arbeta för ett bra mottagande och en god möjlighet till integration in i vårt samhälle.

Vad är det ni vill uppnå?
– Vi vill göra relevant och engagerande kommunikation, som speglar verkligheten i ICA-butikerna och i våra kunders vardag.

Vilka reaktioner väntar du dig?
– Vi vill att våra filmer ska vara underhållande och engagera på ett positivt sätt, och vi hoppas att vi kommer fortsätta göra det genom denna och kommande filmer, precis som vi nu kontinuerligt gjort i över 13 år.

Hur länge kommer Abbe att medverka i ICA-såpan?
– Abbe är en gästkaraktär och spelar en extrajobbare i butiken. Vi får se hur många filmer han i framtiden kommer vara med i. Ahmad går fortfarande i skolan.

Kommer någon av de andra karaktärerna att lämna?
– En del i att vi lyckats hålla vårt reklamsåpa relevant och populärt är att man aldrig vet vad som händer i nästa avsnitt...

I år har ICA:s reklamfilmer med ICA-Stig och hans butik sänts i 14 år. Under åren har flera populära karaktärer, som till exempel "ICA-Jerry", introducerats och en del karaktärer har bytts ut eller slutat.

LÄS MER: Blev Ica-Jerry med hela svenska folket – nu vill han till Hollywood

LÄS MER: Loa Falkman driver med tabben inför nyårsafton

Sanna Wolf-Watz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.