Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ikea raderar kvinnor i katalog

Publicerad: 1 oktober 2012, 06:05

Metros förstasida i dag.

I Ikeas kataloger i Saudiarabien är alla kvinnor bortredigerade. På Ikea Sverige säger man sig inte känna till det hela.


Ämnen i artikeln:

IKEA

Ikea-katalogen, som kommer ut i 198 miljoner exemplar världen över,  visar upp det svenska möbelföretagets produkter i stiliserade miljöer  och ser i princip likadan ut på 27 språk och i 38 länder.

Men i Saudiarabien, där Ikea har tre varuhus, saknas kvinnorna på bilderna, skriver Metro.

– Vi ska aldrig acceptera någon form av diskriminering. Självklart  stödjer Ikea-koncernen de mänskliga rättigheterna för alla människor.  Det ligger i Ikea-konceptet och är grundläggande i vår uppförandekod, säger Sara Carlsson, pressansvarig för Ikea Sverige till DN.

Hur rimmar det med den saudiska katalogen?

– Jag har inte alls insatt i den här frågan och har inte sett den.   Jag kan bara säga att Ikea-koncernen står för lika möjligheter och   grundläggande rättigheter för alla människor. Tyvärr kan jag inte svara   på varför det ser ut så här, säger Sara Carlsson till DN.

På Ikeas   hemsida går det bland annat att läsa: "Kvinnorna förändrar världen"  och  "Vi vill skapa ett bättre liv för de många människorna. Det gäller   människor och samhällen över hela världen".

Sveriges handelsminister Ewa Björling säger till Metro:

– De här bilderna är ytterligare ett bedrövligt exempel på att som  visar  att det är lång väg att vandra när det gäller jämställdhet mellan   kvinnor och män i Saudi.

I det strikt islamiska kungariket  Saudiarabien är kvinnornas frihet  starkt begränsad. De får inte köra  bil, rösta eller röra sig utanför  hemmet utan en manlig släkting vid  sin sida, skriver Metro.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

IKEA

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.