tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

IKEA:s ljudporr: släpper 25 minuter lång ASMR-video

Publicerad: 9 augusti 2017, 08:50

ASMR har blivit ett stort fenomen på Youtube. Nu hakar IKEA på trenden med en 25 minuter lång film som ska avnjutas med lurarna på.

Ämnen i artikeln:

IkeaReklamOgilvyReklamfilm

FT

Fredrik Thambert


ASMR, förkortningen för Autonomous Sensory Meridian Response, började som något av en subkultur men har växt till ett stort fenomen på nätet. De mest populära ASMR-videorna har miljontals visningar, och genren har fött flera egna stjärnor trots att det inte är det visuella som står i fokus.

En ASMR-video ska alltså konsumeras med hörlurarna på – gärna bra sådana – för att skapa ett fysiskt och psykiskt välbehag. Ljudet är inspelat med en stereomikrofon och ger en slags tredimensionell upplevelse för lyssnaren. En röst pratar ofta lågmält och intimt vilket varvas med ljud som exempelvis skrapljud, prassel, knackningar och blåsljud.

I Sverige har Norrlands-Guld redan hakat på trenden med en egen ASMR-skiva, och nu har IKEA i USA tagit fram en egen ljudupplevelse. I en 25 minuter lång film på Youtube får vi olika sovrumsprodukter förklarade för oss, samtidigt som ett par händer skapar behagliga ljud mot materialen.

Byrån som ligger bakom är Ogilvy New York. Filmen är en del i kampanjen inför den stundande skolstarten. Se den här:

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev