Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ikea visar människors sanna vardag i nya reklamkonceptet

Publicerad: 2 september 2016, 08:46

Nu tar varuhuset ett stort varumärkesgrepp under parollen "Där livet händer".


Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstBaconPatrik Nygren-BonnierIkeaReklamfilm

De senaste åren har Ikea Sverige uteslutande satsat på kampanjer med skilda teman. Men nu har de bestämt sig för att ta ett större samlat grepp kring sin kommunikation. Då återvänder de till Ingvar Kamprads ursprungliga vision om "En bättre vardag för de många människorna". Detta genom att visas upp IKEA:s roll i de flesta svenskars liv.
– Tidigare har vi prioriterat att göra solitära nedslag som lyft upp prioriterade rum, som till exempel köket och sovrummet. Men vi har upplevt ett behov av att sälja hela IKEA, som är i en klass för sig. Man riskerar att förminska det genom att bara prata om enskilda satsningar, istället för hela historien, säger Kjell Månsson, projektledare på Åkestam Holst, som ligger bakom kampanjen.

Konceptet "Där livet händer" dramatiserar företagets närvaro i människors vardag på lite olika och oväntade sätt.
– Kreativt har vi försökt hitta en ton som är omisskännlig för IKEA och som är absolut sann. Vi undviker traditionellt reklamspråk och försöker istället att komma djupare. Att berätta historierna rakt upp och med, med både mörka och ljusa stunder. Det har vi själva blivit väldigt peppade av, säger copywritern Mark Ardelius.

– Vi har eftersträvat att uttrycket ska kännas autentiskt, att vi menar allvar med att IKEA är där livet händer, säger ad:n Jesper Holst.

Tilltalet i kampanjen skiljer sig mot det stereotypa i reklamsammanhang. Bland annat möter vi i en av filmerna en pojke som bor hos skilda föräldrar.

Hur hoppas ni att folk ska reagera?
– Att de blir berörda på djupet. Att det verkligen känns. På riktigt. Dessa filmer kommer följas av fler. En del kanske kan kännas lite provocerande för vissa, medan någon annan kan bli en favorit. Konceptet blir starkare om vi speglar många aspekter av livet, säger Jesper Holst.

Hur ser ni på att bryta reklamnormer som exempelvis kärnfamiljen?
– I bästa fall kan vi få lite fler frånskilda föräldrar att känna att det är helt okej. Man gör så gott man kan. Det är en viktig historia att berätta för människor som kanske har dåligt samvete. Det känns härligt att bryta normer kring det, menar Mark Ardelius.

Patrik Nygren-Bonnier är marknadschef på IKEA Sverige. Han berättar att insikterna bakom det nya konceptet är hämtade från den stora kunskap som företaget besitter om sina kunder.
– Nästan alla människor i Sverige har någon del av Ikea i sitt liv, och det är något unikt. Vi har otroligt mycket kunskap om människors liv hemma genom besök och studier. Den kunskapen vill vi utnyttja för att bygga en vårt nya reklamkoncept.

Hur kommer det sig att ni gör ett större grepp?
– Det är viktigt för oss att hålla ihop kommunikationen på ett bra sätt i alla kanaler. Vårt nya koncept ger oss en möjlighet att berätta historier konsekvent sätt över tid, båda i och utanför våra varuhus.
– Tanken är att vi på ett trovärdigt, emotionellt och inspirerande sätt visar hur människor lever livet hemma tillsammans med sina IKEA-produkter.

Kampanjen kommer att lanseras på bred front i en rad olika medier med start på måndag. Det är Bacon som producerat och Martin Werner på regi. Se de första filmerna här:

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.