Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ikväll tar flickors röster över Globen

Publicerad: 11 oktober 2018, 12:17

Hur globen kommer se ut ikväll

För att uppmärksamma FN:s internationella flickdag lyser barnrättsorganisationen Plan International ikväll upp citat från flickor runt om i världen.


Ämnen i artikeln:

VolontaireReklamPlan InternationalGloben

Marknadsföring genom ikoniska byggnader runt om i världen har under en längre tid varit en frekvent använd metod för att få ut budskap. Globen har under åren belysts på en mängd olika sätt för att uppmärksamma olika budskap; förra året exempelvis då globen belystes med grönt ljus för att markera mot USA lämnade Parisavtalet och 2007 då Globen lystes upp i Pepsis färger.  Under ett antal år har globen lysts upp i blått för för att uppmärksamma FN:s internationella flickdag idag den 11 oktober. I år utvecklas konceptet genom att istället mellan 18-24 visa citat från flickor runt om i världen så som:

"Jag frågade mina föräldrar: Hur mycket är jag värd?" Sanita, 22 år, Indonesien

"Skolan är den enda frihet vi har", säger Umme, 15 år, Bangladesh.

"Jag är fattig men min kropp är inte till salu." Melody, 17 år, Zimbabwe.

Enligt en studie av World Economic Forum tycker hälften av flickor som de tillfrågat att deras åsikter inte tas på allvar och statistik från Plan International visar bland annat att 5 500 flickor under 15 år föder barn varje dag och att en av tre flickor utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid.

– Tjejer är undervärderade, underminerade och underskattade. Vi är trötta på att tystas ner och ignoreras. Flickor runt om i världen, och i Sverige, vill ha en ny värld som blir bättre för alla. Ett år efter #MeToo ser vi tydligt att flickor behöver och kräver förändring, och vi vill ha den nu, säger Plan International Sveriges ambassadör Molly Nutley.

Genom att belysa globen med citat är ambitionen att ge flickor en plats i debatten under taglinen "alla flickor föds med en röst. Vi ser till att den får höras".

– Att flickors röster tystas är ett hot mot demokratin och ett brott mot deras rättigheter. Jämställdhetsarbetet måste växlas upp. Att vi lyssnar till flickorna är avgörande för att nå ett mer jämställt samhälle och nå samtliga av FN:s globala mål till 2030. Den 11 oktober lyfter vi fram flickorna och låter dem ta den plats de förtjänar, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på barnrättsorganisationen Plan International Sverige.

Konceptet med citat som visas upp på globen är framtaget av byrån Volontaire.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.