Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Inga tecken på att tiggeriet är kriminellt”

Publicerad: 14 maj 2014, 12:30

Josefine Hökerberg.

Foto: DN.

"Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator", menar Sverigedemokraterna som tapetserat budskapet i tunnelbanorna. – Jag har hittills inte sett tecken på att tiggeriet i Stockholm skulle vara kriminellt, säger Josefine Hökerberg, journalist på DN som levt nära tiggarna under sina prisbelönta reportage.


Ämnen i artikeln:

Josefine Hökerberg

Josefine Hökerberg vann Stora Journalistpriset för sin reportageserie "Tiggarna i Stockholm". Efter att en del påståenden som saknade belägg började florera, bestämde hon sig för att ta reda på vad som gällde.  

Hon lärde känna tiggare och följde med dem hem till husvagnarna här i Stockholm och hembyarna i Rumänien. Men var kritisk mot vad de berättade för henne, skuggade, ställde kuggfrågor och kontrollerade uppgifterna med svenska och rumänska myndigheter.  

– Jag har hittills inte sett tecken på att tiggeriet i Stockholm skulle vara kriminellt, och det har inte polisen heller.  Men sen måste man vara medveten om att det självklart kan finnas undantag, och att gruppen som tigger i Sverige ständigt förändras. Eftersom det handlar om ett försörjningssätt för fattiga människor kommer det alltid att finnas de som försöker profitera på andra, säger Josefine Hökerberg.  

När Resumé når henne har hon varit sjuk inte sett kampanjen i tunnelbanorna. Men hon vet ändå vilken det är.  

– Jag tror att Sverigedemokraterna strategiskt använder sig av ordet organisering för att folk i regel förknippar ordet med något brottsligt. Att SD vill utnyttja den anspelningen.  

Enligt Josefine Hökerberg är anledningen till att begreppet "organiserat" misstolkas att det ofta används i samma sammanhang som "brottslighet".  

– I Sverige har det blivit förknippat med brottslighet. Men det finns inget brottsligt i organisering i sig, att något är organiserat betyder att man strukturerat och effektiviserat sitt arbete genom att organisera det på olika sätt. Som att organisera ett fotbollslags uppställning på fotbollsplan eller hur de anställda arbetar på en arbetsplats, säger hon och fortsätter:  

– Det är inget konstigt med att tiggare organiserar sig i grupper för att lättare ta sig till Sverige eller förenkla för sitt tiggeri, som i Sverige är lagligt.  

Enligt Josefine Hökerberg är en del av tiggarna hon träffat organiserade, men inte på ett brottsligt vis.  

– Familjer från samma byar sina resor hit ihop och bor gärna tillsammans och hjälper varandra med att köpa mat, växla pengar och skicka pengar till hemlandet. På det sättet är det organiserat. Att förbjuda det tiggeriet är detsamma som att förbjuda de här människorna, säger hon och fortsätter:

– Sverigedemokraterna verkar vilja utnyttja det faktum att människor som inte är så insatta sammankopplar ordet organisering med brottslighet. Det tror jag i alla fall.  

Vad tycker du personligen om den här kampanjen?
– Jag är journalist och tänker inte uttala mig om vad jag tycker om olika politiska partiers kampanjer, säger hon.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Josefine Hökerberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.