Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Inga Tre Kronor i spritreklamen

Publicerad: 13 augusti 2009, 06:43

En sprittillverkare i Strängnäs kommun bör inte använda sig av Lilla riksvapnet, föreställande tre kronor, i sin marknadsföring, anser Heraldiska nämnden i ett yttrande till PRV.


Ekologiska sprittillverkaren Kanon i Strängnäs har ansökt om att få använda Tre Kronor, det så kallade Lilla riksvapnet, i marknadsföringen av ett sina spritmärken.  

Bolaget hänvisar bland annat till destilleriets brukshistoriska kopplingar till Gustav III:s dagar.
Men det är inte ett tillräckligt argument anser Heraldiska nämnden som i ett yttrande till PRV avstyrker att vapnet ska få användas i reklamen.

Nämnden skriver:
”Nämnden konstaterar att en förutsättning för ett privat företag att använda en historisk framställning av Lilla riksvapnet är att man kan åberopa någon form kontinuitet i användningen. Med hänsyn till att det sökta märket är hämtat från Gustav IlI:s Gripsholmsporslin, och att Åkers Styckebruk eventuella användning av detta märke inte redovisas i ansökan, avstyrker nämnden ansökan."

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.