Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ingen kan förklara hur 55 miljoner kunde försvinna

Publicerad: 28 januari 2009, 16:41

Frågetecknen växer kring McCannhärvan: Hur kan 55 miljoner försvinna ur två småbolag utan att vare sig revisorer, vd eller styrelse märker något? Resumé rotar vidare i McCanns röriga redovisningar, där lönerna för personal dubbelbokförts och 14 miljoner oförklarligt försvunnit.


Ämnen i artikeln:

McCannTrigger Momentum

truefalse

Fram till den 1 januari 2006 var reklambyrån Trigger i Göteborg ett välskött och lönsamt bolag. Det kan grundaren och dåvarande vd Ulf Wahlström ta gift på:
– Så länge jag ansvarade för bolaget fanns inga märklig­heter i bokföringen. Trigger var mer lönsamt än branschsnittet.

Däremot var det sämre ställt i systerbolaget Creator Momentum. Åren 2004–2006 förbrukade Momentum varje år sitt kapital och var likvidationspliktiga innan tills McCann återställde kapitalet.

Men Momentums bekymmer var inget som drabbade Trigger på annat sätt än att vinsten fördes upp till moderbolaget McCann Nordic som koncernbidrag. Momentum fick å andra sidan koncern­bidrag från McCann Nordic under flera år.

I början av 2006 satte styrelseordföranden Michael Storåkers in Theréz Randquist som vd i Trigger. Erik Andersch anmäldes som extern firmatecknare i bolaget. En ny ekonomichef anställdes och det är denne som nu av Michael Storåkers har utmålas som bedragare.

Under 2007 tog Trigger över ansvaret för Momentums personal. Men enligt redovisningarna bokförs kostnader för Momentums personal i båda bolagen.

Triggers lönelista blev dubbelt så lång: från 34 till 69 anställda. Bokslutet kantrade när Triggers kostnadssida exploderade från 58 till 98 miljoner, medan intäkterna bara ökade med 9 miljoner.
Personalkostnaderna i Trig­ger ökade med 19 miljoner, vilket rimligen borde avspegla sig i lägre kostnader och hög­re vinst i systerföretaget Momentum. Triggers övriga kostnader ökade med 21 miljoner. Här ligger bland annat de ”fees” som skickas upp i nätverket som ersättningar för tjänster.

Trigger, som året in­nan hade gett en vinst på 5 miljoner, gick plötsligt 24 miljoner back.
Och hur gick det då för Momentum, som sluppit sina personalkostnader?

År 2007 gick bolaget med en rekordförlust på 11,4 miljoner, året innan gick det back med måttliga 2 miljoner. I bokslutet skriver Storåkers att personalkostnaderna för Creator Momentum redovisas som externa kostnader, vilka steg med 14 miljoner.

Även ”övriga kostnader” steg kraftigt i Momentum samma år.

Personalkostnader för Momentumanställda finns alltså bokförda på två ställen i koncernen.
Men den ansvariga vd:n Theréz Randquist, som har undertecknat både Triggers och Momentums bokslut, vill inte svara på några frågor:
– Jag har inte rätt att uttala mig om det. Fråga Micke Storåkers.

Resumé har upprepade gånger förgäves sökt McCann Nordics dåvarande finanschef Jan Strindlund, som under alla år har ingått i Triggers styrelse och undertecknat bokslutet 2007 då Trigger före­faller ha saknat fungerande ledning.

Den ytterst ansvarige är Michael Storåkers, vd för McCann Nordic och styrelseordförande i både Trigger och Momentum.
Han har svårt att förklara varför 55 miljoner i aktieägartillskott till Trigger och Momentum omedelbart skrevs av:
– Du får tala med Triggers nya vd Kristina Lundström som leder utredningen. Men inga pengar har lämnat bolaget.

Men att värdet av dotterbolagen skrivs ner måste betyda att pengar fattas?
– Nedskrivningen beror på att bolagen har gått så mycket sämre.

Hur är det möjligt att en styrelse inte upptäcker förluster på 55 miljoner på bara två år?
– Jag vill inte tala mer om det. Tala med Kristina Lundström.

Kristina Lundström kan heller inte svara på hur 55 miljoner kan försvinna, men hävdar att alla har blivit förda bakom ljuset av Triggers förre ekonomichef.
– Det är en sjuk person som velat visa fina siffror. Utredningen är klar, och vi utesluter absolut inte polisanmälan. Jag är själv förvånad över att det kunnat döljas.

Hur har löner kunnat bokföras i båda bolagen?
– Jag vill hellre fokusera på framtiden än på historiska bokslut.

Men ungefär 14 miljoner har dubbelbokats, var finns pengarna?
– Jag tänker inte gå in i detaljer om det. Två revisionsbyråer kollar det och varandra. Jag vill ha raka svar från dem och IPG och rena böcker.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

McCannTrigger Momentum

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.