Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Intellecta köper River

Publicerad: 11 december 2013, 11:29

Kommunikationskoncernen Intellecta köper 70 procent av den digitala byrån River. Bolaget har 50 anställda och ett 80-tal kunder – hälften av omsättningen kommer från bolag som Nike, KLM och Intel. Köpeskillingen landar på högst 40 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Robert AnderssonYann BlandyRiverPropeopleSpringtime-Intellecta

– Förvärvet av River gör oss ännu bättre rustade digitalt och ger oss  både energi, dynamik och snabb utveckling av nya kunderbjudanden och en  stark plattform för lönsam tillväxt, säger Yann Blandy, koncernchef på  Intelleca i en kommentar.

Kommunikationskoncernen får 400 medarbetare  i och med förvärvet.

Dessa är verksamma på nio marknader, tre  kontinenter och har kontor på två BRIC-marknader.

River drog igång  1997 och är en fullservicebyrå med egen produktionskapacitet och tunga  varumärken i sin portfölj. Cirka 50 procent av intäkterna kommer från  internationella kunder som Nike, KLM, Intel, United International  Pictures, EA med flera.

Rivers vd, Robert Andersson, ser stora  möjligheter att växa i och med Intellectas förvärv.

Han räknar också med  att man kan samordna sina internationella verksamheter – Intellecta har  sedan tidigare också köpt danska Propeople.
– Vi har redan  identifierat en rad samarbetsprojekt där vår kompetens passar som hand i  handske både med Intellectas strategiska kommunikation och Propeoples  digitala produktionskapacitet, säger han i en kommentar.

Richard  Teroni är en av Rivers grundare och han menar att många kunder förväntar  sig en större organisation och internationell närvaro.

– Detta är  ett stort steg framgåt för River och mycket positivt för våra uppdrag de  kommanden åren. Efter 17 spännande år sedan starten ser vi detta som en  naturlig fortsättning på vår historia, säger han i en kommentar.

River  har en omsättning 49 miljoner kronor under 2013, vilket är en  25-procentig ökning i förhållande till förra året. Ebit landar på 5,1  miljoner kronor, vilket är en 51-procentig ökning i förhållande till  2012.

Intellectas prognos är att River växer med cirka 15-20 procent  per år under de närmaste åren och visar en rörelsemarginal på  arvodesintäkter om cirka 15 procent.

Förvärvet väntas vara genomfört per den sista december i år.

Köpeskillingen  på högst 40 miljoner kronor betalas genom 17 miljoner kronor i kontanta  medel, 5 miljoner kronor i Intellecta-aktier på transaktionsdagen och  18 miljoner kronor som en variabel del kopplad till finansiell  prestation under 2014-2016.

Denne del betalas årligen från 2015 till  2017, enligt Intellecta.

Den kontanta delen av köpeskillingen finansieras dels genom ett  förvärvslån med en löptid på fyra år, dels genom Intellectas egna  medel.

Intellecta räknar med att omsätta 380-420 miljoner kronor  efter förvärven av Propeople och River. Målsättningen är att nå en  omsättning på en halv miljard kronor under det andra halvåret 2015.

Intellecta  räknar också med kraftigt förbättrad lönsamhet nästa år i förhållande till 2013.

Dels  genom sitt renodlings- och fokuseringsarbete, dels genom förvärven av  just Propeople och River.
– Jag är stolt och glad över denna  vidareutveckling av Intellectas konsultverksamhet och erbjudande, säger  Yann Blandy i en kommentar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.