lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Internt #metoo-arbete ledde till nytt normkreativt erbjudande

Publicerad: 7 februari 2019, 13:34

Mariana Vnuk, copywriter och Helena Eriksson, vd på Vinter.

I samband med #metoo-hösten synade varumärkesbyrån Vinter sig själva i sömmarna. Genomlysningen har nu lett till att man lanserar ett erbjudande inriktat på normkreativ kommunikation.

Ämnen i artikeln:

ReklamVinter

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Förra veckan ägde Forum Jämställdhet rum i Luleå. Konferensen är den största årligen återkommande jämställdhetskonferensen i Sverige.

Ansvariga för att locka till publik till det öppna programmet och för att få omgivningarna att andas jämställdhet var kommunikationsbyrån Vinter.

- För oss var det viktigt att få visa en annan bild av länet och av Luleå. Att vidga perspektiv på vilka som lever här, att komma ifrån den trånga mansnormen och genom bilder ifrågasätta maktordningar genom att istället lyfta fram en bättre, bredare representation och mångfald, säger Linda Moestam, projektledare och folkhälsostrateg på Region Norrbotten.

Resultatet blev en rad porträtt på personer från Norrbotten med koppling till jämställdhets- och inkluderingsarbete. Konceptet gick under namnet "Jag är här". Personerna fotograferades utifrån ett normkritiskt perspektiv och fick chansen att lyfta fram sina tankar om jämställdhet och mångfald i Norrbotten.

– Vi har försökt att lyfta en annan bild av länet. Både vad gäller representation och val av färg och form. För att skapa en mer levande monteryta, gjordes de här porträtten tavellika och hängdes på tre olika ställen i Kulturens hus. Det här gav känslan av en fotoutställning snarare än en traditionell och lite tråkig monter, säger Mariana Vnuk, copywriter på Vinter.

Projektet blev även startskottet på det normkreativa arbete som Vinter inledde i samband med #metoo-hösten 2017. Nu tänker man ta tillvara på insikterna och lansera ett normkreativt erbjudande mot kund.

– Vi har länge arbetat med att bli en mer inkluderande arbetsplats, där vi bland annat tagit hjälp av Rättighetscentrum Norrbotten. Vårt engagemang och vår vilja att förändras hjälper oss att hjälpa andra företag och organisationer. Ska kommunikationen bli inkluderande fullt ut räcker inte jämställt. Vi måste tänka jämlikt och likabehandling. Det är en hygienfaktor, inte en tillfällig PR-kampanj, säger Helena Eriksson, vd på Vinter.

Det interna arbetet har bland annat resulterat i en rad insikter. Bland annat har man tagit fram fyra riktlinjer som gäller för allt arbete:

- Det är inte alltid nödvändigt att utmana normer men det är alltid rätt att tänka normkreativt. Det ökar kreativiteten och chansen att träffa rätt.
- Det är bara genom att prata om normer som vi vet vilka de är i varje enskild kommunikationsinsats.
- Inte sällan görs misstaget att vanligtvis osynliga grupper lyfts fram som exempel på det annorlunda och ovanliga. Därmed förstärks istället för undviks stereotyper och fördomar.
- När en idélösning innefattar människor ställer vi oss alltid frågan vilka människor som ska vara med och varför.

– Jag tänker att homogeniteten i vår bransch är ett problem. Bra kommunikation handlar om att vara inkluderande och inkludering handlar om att sätta på sig fler glasögon. Att arbeta normkreativt hjälper oss att tänka mer fritt. Det kommer främja vår kreativitet. Som kommunikatörer har vi dessutom en rätt stor makt att påverka hur företag och organisationer väljer att uttrycka sig, i både text och bild. Där tycker jag att vi har en möjlighet att hjälpa till att göra världen lite bättre, säger Mariana Vnuk.

Arbetsgrupp Vinter för kampanjen "Jag är här":

Malin Hansegård, projektledare

Mariana Vnuk, copywriter

Pär Wallin, art director

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev