Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Jacob Fant upptaxeras för bluffakturor

Publicerad: 1 mars 2011, 13:07

Rewirs vd Jacob Fant blir upptaxerad för att ha gjort avdrag för bluffakturor på närmare 400 000 kronor. Det fastslår Kammarrätten som går på Skatteverkets linje. Däremot slipper han betala skattetillägg på en del av beloppet.


Ämnen i artikeln:

RewirJacob Fant

Jacob Fant.

Skatteverket upptaxerade, efter en revision 2006, Jacob Fant för att ha gjort avdrag på bluffakturor till underleverantören LCG värda närmare 400 000 kronor. Mannen som står bakom bolaget är tidigare dömd för ekonomsik brottslighet. LCG har totalt skrivit ut fakturor för 6,7 miljoner kronor under den granskade perioden.

I omprövningsbeslutet som Skatteverket gjorde 2008 i fann man det sannolikt att det rörde sig om bluffakturor för jobb som aldrig blivit utförda av underleverantören.

”Den inbetalning som gjorts till Lidingö Cons (LCG) plusgirokonto har så gott som omgående tagits ut från kontot i form av kontantuttag. Tillvägagångssättet är det vanligtvis förekommande vid så kallad handel med osanna fakturor. Syftet med uttagen är att återbetalning, efter avdrag för viss provision, skall kunna ske till den som gjort den ursprungliga inbetalningen utan att det av något utbetalningsunderlag skall framgå vem som är betalningsmottagare.

Du har inte presenterat någon faktura från Lidingö Cons. Detta är i sig nog anledning till att inte medge avdrag för den kostnad du anger dig ha haft för leveranser från Lidingö Cons” skriver Skatteverket i sitt beslut till Rewirs vd.

Jacob Fant ska enligt egen uppgift ha köpt analyser och faktainhämtning av Lidingö Consulting för sin enskilda firmas räkning. Men Skatteverket har inte funnit någon dokumentation som styrker att jobbet har utförts av underleverantören.

”Vid brukande av osanna fakturor är ett vanligt förekommande tillvägagångssätt, att de arbeten som omfattas av de osanna fakturorna är utfört av den som tar upp den osanna fakturan i sin bokföring” konstaterar Skatteverket.

Jacob Fant överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som gick på Skatteverkets linje. Nu har även Kammarrätten valt att gå på samma linje, men han slipper betala skattetillägg på en del av beloppet.

”Kammarrätten delar vidare förvaltningsrättens bedömning att det i en sammantagen bedömning får anses mycket sannolikt att någon verksamhet inte har bedrivits i LCG och att de arbeten som Jacob Fant gjort avdrag för i sin deklaration inte har utförts av LCG” skriver de i domen.

Resume.se söker Jacob Fant.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

RewirJacob Fant

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.