Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Jag är stolt över att räknas som plus size”

Publicerad: 14 januari 2014, 08:52

H&M:s plus size-modell Sabina Karlsson.

H&M har fått hård kritik för sin definition av "plus size". Men en av modellerna – Top Model-tvåan Sabina Karlsson – tycker att debatten blir något missvisande. – Personligen så har jag inga problem med att räknas som plus size, det är något jag är stolt över, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

H&M

De som protesterar mot H&M menar att det är galet att normalbyggda kvinnor kategoriseras som storväxta – plus size. Debatten har tagit fart sedan H&M:s nya katalog nyligen damp ner i brevlådorna.

En av modellerna i fråga är Sabina Karlsson, tidigare tvåa i Top Model, och representerad av modellagenturen Mikas. Hon presenteras som plus size och bär storlek 44 i H&M-katalogen.

Hur ser du på debatten om att du och andra normalbyggda modeller presenteras som plus size av H&M?

– Jag har jobbat som plus size modell i fyra år och är väldigt glad över att H&M valt och använda mig. En plus size-modells storlek varierar från 42-54, med andra ord är spännvidden ganska stor för plus size-modeller. Debatten kan därför bli lite missvisande.

Hur tänker du själv kring det, att du som ser normal ut får etiketten plus size?

– Personligen så har jag inga problem med att räknas som plus size, det är något jag är stolt över. Däremot så borde man sluta att sätta "stämpel" på modeller beroende på storlek. Förstår att folk kan reagera på att jag tillhör plus size, då jag i en vanlig värld räknas som normalbyggd, men i modebranschen så är jag kurvig. Eftersom det inte finns någon kategori mellan de två världarna, så blir det att vi normalbyggda mest passar in i plus size facket, därav folks reaktion. Vi är i något slags ingenmansland.

Vad har du för storlek normalt, är det samma som det står i katalogen?

– De kläder som jag bär i kampanjen är storlek 44. Personligen köper jag kläder i storlekarna 42-44, allt beror på märke, material, och är man lång så brukar man få gå upp i storlek för att det ska passa.

Finns det några problem med reklambilder överlag på modeller, tycker du?

– Problem finns det nog alltid med reklambilder på modeller, det beror på vem som granskar bilden. Mindre retuschering och mer naturligt i alla dess former röstar jag för.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

H&M

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.