Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Jag är utblottad"

Publicerad: 21 oktober 2010, 07:15

Efter TV3-succén ”Du är vad du äter” blåser det hårda vindar kring hälsocoachen Anna Skipper. Efter en lång rättsprocess mot den multinationella hälsokedjan Life lever hon och maken på lånade pengar och funderar på att överge Sverige. Men ett trumfkort tror hon sig sitta med – ett förslag från Life om en förlikning på 1,5 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

TV3Anna Skipper

truefalse

Anna Skipper, hälsoguru

Noll kronor i ersättning och 745 500 kronor i rättegångskostnader. Så löd Stockholms tingsrätts dom i rättegången mellan Anna Skipper och hälsokedjan Life för ett par veckor ­sedan. Med egna rättegångskostnader landar notan på hela 1,2 miljoner kronor.

Anna Skipper och hennes man säger sig i dag vara helt utblottade och att de lever på lånade pengar. I värsta fall kan det gå så långt att man måste gå i konkurs:
– Vi har inte så mycket tillgångar. Så vi måste fundera över vad vi kan sälja för att hanka oss fram, säger hon

Efter motgången har Anna Skipper och hennes make Olof åkt till Turkiet. Dels för att ladda­ batterierna, dels för att klara sig ekonomiskt genom att hålla i olika matlagningskurser. 

En av de främsta anledningarna till de ekonomiska bekymren rör att Anna Skipper och hennes make tog ett banklån på 1,2 miljoner för att tillverka de 4 400 viktpaket som Life beställde som en del av överens­kommelsen.
– Det kanske kan verka knäppt, men vi litade på Life.Vi kunde inte för vårt liv tro att man skulle gå så långt som Life har gjort. Men så här i ­efterhand tror jag att man ­redan från början ville göra slut på oss, säger hon.

Enligt Anna Skipper valde Life att låsa in viktpaketen på ­företagets lager. Ringde någon och frågade efter produkterna gavs beskedet att de inte fanns i sortimentet. Något som Anna Skipper säger sig ha bevis för i form av bandinspelningar:
– Life sålde inte en produkt åt oss. Så där stod vi med tusentals produkter på halsen och stora lån. Och Life motarbetade mig effektivt. I stället för att sälja mina egna produkter som avtalats, sålde man, totalt emot avtalet, andra liknande produkter under min flagg.
– Det är förfärligt säger Anna Skipper.
– När vi hamnade i ett läge där Life ville ha exklusivitet på våra produkter och vi vägrade sade Lifes förre vd Peter Svorono flera gånger att vi är rökta om vi inte samarbetar med Life på deras villkor. Nu har Life mördat oss och Stockholms tingsrätt låter det ske framför öppen ridå.

Anna Skipper är inställd på att målet ska överklagas – ända upp till högsta instans om så krävs. Dels för att säkerställa sin ekonomiska överlevnad, dels för att skydda andra från att råka ut för något liknande.

Hon menar att om man ska gå efter den dom som nyss har fallit i Stockholms tingsrätt kan inte en enda känd person vara säker på att skydda sitt personliga varumärke:
– Då skulle man rent hypo­tetiskt kunna ha en deal med Carola Häggkvist och sedan slinka ur uppgörelsen och hävda att man endast har talat om motprestationer och att det räcker för att slinka ur ett avtal. Jag har ju faktiskt utfört mina uppdrag för Life. Så det är som att Life går på Café Opera och äter massa fina rätter och sedan tar en springnota, säger Anna Skipper.

Men än är alltså inte striden över. Förutom att man ska överklaga och anmäla Peter Svorono för mened säger sig Anna Skipper ha ett trumfkort – ett förslag från Lifes advokat om en förlikning. Något som hon på grund av advokatpraxis inte kunde visa upp som bevis i rätten. När nu dom har fallit är det okej att visa dokumentet resonerar Anna Skipper och har stämt av detta med experter. Dokumentet visar att Lifes advokater föreslår en ersättning på 1,5 miljoner kronor. Ett förslag som Anna Skipper valde att avböja.

Så du siktade på 3 miljoner kronor och ville därför inte visa dokumentet i rätten?
– Absolut inte. Vi ville ha en korrekt rättslig bedömning. Och när vi nu riskerar allt måste vi öppna på locket, säger Anna Skipper.

Anna Skipper har på frivillig basis och utan ersättning ställt upp för allt från Bröstcancergalan och Rosa Bandet till Läkare utan gränser och Tjejjouren.
– Jag drivs inte av pengar, utan av att hjälpa människor. Och vi har fått tusentals mejl och meddelanden på Facebook där folk undrar hur Life kan göra som man har gjort mot oss. Även kända hälsoförespråkare har reagerat kraftigt mot Life. 
– Så att Life mördar en hjälparbetare retar verkligen upp folk och straffar sig nog för Life till slut, säger hon.

Detta har hänt

Som Resumé tidigare har berättat handlar bråket om att Anna Skipper hävdar att hon skulle få 3 miljoner kronor för att Life skulle få använda hennes varumärke i deras butiker samt för att hon skulle få medverka på skyltmaterial i 220 Lifebutiker i landet. Hon skulle också få sälja sina egna produkter i Lifes butiker:
– Kampanjen som Life har köpt är ovanligt omfattande med stora skyltar, dockor i fullformat med min bild samt marknadsföring på webben, i veckobrev och i artiklar i medierna. På ett naturligt sätt skulle Life kopplas till mitt varumärke och mitt framgångsrika TV3-program ”Du är vad du äter”, säger Anna Skipper.
Life hävdar å sin sida att upplägget var sådant att Anna Skipper inte alls skulle få några pengar, utan få sälja sina produkter genom Lifes butiker samt få annonsering i Lifes tidning.

”Rena sagor av Skipper”

Anna Skippers man Olof Skipper kommer med sagor. Det hävdar Peter Svorono, före detta Sverigechef på Life.

Lifes före detta Sverigechef, Peter Svorono, tar lätt på anklagelserna om mened i Stockholms tingsrätt. Detsamma att han skulle sagt att paret Skipper är rökta om Life inte får exklusivitet kring produkterna, det är rent nys, enligt Peter Svorono:
– Det fanns hinder för produkterna enligt branschens dåvarande riktlinjer samt Läkemedelsverket. Därför kunde vi inte köpa in och sälja dem. Med paret Skipper är det många dikter och sagor.

Lifes grundregel är att alla beställningar kräver skriftlig dokumentation. Så länge paret Skipper inte kan visa detta faller resonemanget, hävdar Peter Svorono.

Han avgick som Sverigechef för Life den 30 juni 2008 och har fram till dess inte hört talas om ett förslag kring förlikning. Men han utesluter inte att Life till slut kan ha velat lösa frågan:
– Man måste komma ihåg att paret Skipper tog initiativet att komma till oss. Jag upplever att Olof Skipper systematiskt bråkar för att få publicitet. Till slut kan det bli så att man försöker hitta sätt att komma överens, säger Peter Svorono.

Han uppger också att han inför vittnesmålet i Stockholms tingsrätt hotades av Olof Skipper:
– Han sade att om inte jag berättar rätt saker ska jag passa mig, säger han.
– Jag ville inte ens ha ersättning för att vittna. Sanningen måste fram om några som bara vill ha pengar och uppmärksamhet, säger Peter Svorono. Domen från Stockholms tingsrätt talar för sig själv.

Lifes advokat i Skipperrätte­gången Elisabeth Hoffnell Vestin vill inte kommentera förslaget kring förlikning.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

TV3Anna Skipper

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.