Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Jag förstår hur våldtagna känner”

Publicerad: 22 april 2010, 10:02

Medåtalade Jan Liikane pressades hårt när af Donner-målet idag fortsatte men höll fast vid sitt nekande. Han framställde sig som ett trosskyldigt offer i den "hypnotiske" Johan af Donners våld. – Nu förstår jag hur kvinnor som blivit våldtagna känner, sa Jan Liikane i tingsrätten.

Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda KorsetJan Liikane

OG

Ove Gustafsson


Johan af Donner tillsammans med sin advokat Leif Silbersky. Foto: Sören Andersson

Fakturor skrevs ut av Jan Liikane som sedan attesterades av Johan af Donner som chef på både Cancerfonden och Röda Korset och pengarna gick sedan till af Donners bolag. Detta nekar inte Jan Liikane till, men han menar att han trodde det var godkänt av ledningen för de bägge organisationerna.
– De var ansatta av medierna vad gäller löner och förmåner. Han tog därför ut en lägre lön från Cancerfonden och resten ur eget bolag.

Jan Liikane upprepar gång på gång att han hade fullkomligt förtroende för af Donner.
– Johan är en väldigt inspirerande och hypnotisk person. Han var besjälad av att hjälpa organisationen. Detta formade min bild av Johan och min tilltro till honom, sa Jan Liikane i tingsrätten.

Därför säger han sig ha varit helt oförberedd när det stod klart att Johan af Donner polisanmälts under 2009.
– Jag var i ett chocktillstånd. Jag kunde inte tro att det var sant att Johan hade gjort det. Nu förstår jag hur kvinnor som blivit våldtagna känner.

Åklagare Alf Johansson och Johan af Donners advokat Leif Silbersky pressade bägge Jan Liikane med en uppsjö frågor kring samma punkt. Har han under de sju år som faktureringen pågick aldrig tvivlat på att både Röda Korset och Cancerfonden betalar ut lön på det här sättet?
Svaret från Jan Liikane blir ständigt detsamma.
– Jag förlitade mig på Johan.

Att han skrivit ut fakturor för arbete inte han men Johan af Donner utfört ser inte Jan Liikane som något fel eftersom han litat på att af Donner faktiskt utfört arbetet.
Enligt Leif Silbersky är det osant intygande och felaktig bokföring.
Jan Liikane har dessutom gjort ett påslag på cirka 5000 kronor per faktura han skickat. Han ser inte något orimligt i detta svarar han på upprepade frågor.
– Jag skötte allt på min fritid. Jag måste åka till en postbox och tömma den. Jag måste fixa och dona. Jag tyckte det var rimligt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev