Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

JC-ägare kämpar i motvind

Publicerad: 18 januari 2012, 15:54

RNB har det tufft.

Foto: JC.

Klädkoncernen Retail and brands, RNB gör en förlust på 28 miljoner kronor under Q1. Förlusten kan jämföras med en vinst på 34 miljoner kronor för motsvarande kvartal förra året.


Ämnen i artikeln:

RNB

Delårsrapporten gäller perioden den 1 september-30 november 2011 – bolaget har brutet räkenskapsår.

Nettoomsättningen för RNB landade på 754 miljoner kronor, vilket var en minskning med 33 miljoner kronor eller 4,3 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Rörelseresultatet, vilket inte räknar med JC:s verksamhet i Norge, sjönk med 28 miljoner kronor och hamnade på 24 miljoner kronor.

JC:s verksamhet i Norge befinner sig sedan tidigare under avveckling och har påverkat resultatet negativt med 39 miljoner kronor – att jämföra med minus 5 miljoner kronor för motsvarande kvartal förra året.

Nytt är också att RNB har beslutat sig för att avveckla hela JC:s verksamhet i Norge.

RNB räknar också med att de två kommande kvartalen belastas med cirka 20 miljoner kronor i olika driftsförluster för att kunna slutföra avvecklingen.

RNB har säkrat ny finansiering från sin huvudvägare – Konsumentföreningen Stockholm.

Den nya finansieringen består av ett lån på maximalt 150 miljoner kronor med en löptid på två år från och med mars nästa år.

Men RNB:s vd Mattias Håkansson ser ljust på framtiden trots den stora förlusten under kvartalet:

"Glädjande är att RNBs försäljning utvecklades hela tre procentenheter bättre än marknaden som helhet även om detta innebar en minskning i försäljning med cirka 4,9 procent", kommenterar han.

Han ser också ljust på att Polarn O. Pyret och DSE utvecklades bättre än marknaden.

Han konstaterar också att JC utvecklades i linje med marknaden, medan Brothers & Sisters visade en något sämre försäljning än marknaden som helhet.

Enligt honom har höga lagernivåer och rea kopplat till detta lett till att såväl bruttomarginalerna som resultatet påverkades negativt under kvartalet.

RNB har genomfört en rad åtgärder under andra halvåret för att öka effektiviteten och sänka sina kostnader.

Några av de största åtgärderna är att RNB har minskat med 40 anställda vid huvudkontoret, vilket även omfattar neddragningar inom Sisters.

En annan förändring är att produktionskontoret i Hong Kong numera är fullt operativt.

Den strategiska förändringen av Sisters verksamhet håller på att genomföras och innebär att antalet kombinerade Brothers & Sisters-butiker minskar från 53-35 innan utgången av räkenskapsåret 2011/2012.

"De åtgärder som vi redan har vidtagit medför lägre kostnader från och med nästa verksamhetsår (2012/2013) med minst 65 miljoner kronor, jämfört med dagens situation", skriver vd i en kommentar.

Han räknar också med att nedläggningen av JC i Norge påverkar resultatet positivt i den bemärkelsen att innevarande års beräknade förlust på 59 miljoner kronor "ej återkommer".

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

RNB

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.