Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

JCDecauxs stämning i papperskorgen

Publicerad: 17 februari 2011, 10:36

JCDecaux stämde staten på 90 miljoner kronor för orättvis reklamskatt. Nu beslutar tingsrätten att ge anmälan kalla handen.


Ämnen i artikeln:

Magnus Heljeberg

Magnus Heljeberg. Foto: Lisa Åberg.

Nyligen anmälde utomhusbolaget JCDecaux staten på 90 miljoner kronor. Anledningen var att bolaget ville sätta fart på hanteringen av frågan eftersom finansdepartementet ser det som en ickefråga.

– Vi har gått igenom detta i detalj med jurister kunniga på EU:s lagstiftning och det är juridiskt klarlagt att reklamlagstiftningen i Sverige strider mot EU:s lagstiftning eftersom vissa medier slipper reklamskatt. Lagstiftningen gynnar uppenbarligen andra medier på andras bekostnad sa JCDecaux vd   Magnus Heljeberg  till Resume.se .

Men någon rättegång blir det inte tal om. Stockholms tingsrätt har beslutat att inte pröva fallet, skriver Dagens Media. Anledningen till beslutet är att stämningen endast går ut på att JCDecaux vill ha ersättning för den reklamskatt som företaget har betalat och kommer att betala.

Däremot öppnar tingsätten för att sakfrågan kan komma att prövas i framtiden.

”Tingsrätten konstaterar att ett ogillande av käromålet utan utfärdande av stämning inte förtar JCDecaux möjligheten att få frågan om reklamskattens förhållande till statsstödsreglerna prövade i svensk domstol. Det är nämligen möjligt att grunda en skadeståndstalan gentemot staten på en skada av annat slag än erlagd skatt” skriver tingsrätten i sitt beslut enligt Dagens Media.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Magnus Heljeberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.