Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Johan af Donner planerar att överklaga

Publicerad: 26 maj 2010, 14:21

Efter domen på fem års fängelse mot Johan af Donner pekar allt på att han tänker överklaga domen: – Domen borde ha varit i häraden tre år. Så mycket talar för att vi överklagar tingsrättens dom, säger af Donners advokat Leif Silbersky.


Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda KorsetJan Liikane

Leif Silbersky och Johan af Donner under rättegången i Stockholms Tingsrätt. Foto: Sören Andersson.

Idag föll alltså domen mot Johan af Donner som jobbat som marknads- och kommunikationschef på Röda Korset och Cancerfonden. Hans advokat Leif Silbersky menar att domen är ömsom vin, ömsom vatten. Å ena sidan ogillades mutanklagelserna, å andra sidan blev straffet hela fem år:
– Johan af Donner tog illa vid sig kring mutanklagelserna så det är positivt att dessa ogillades. Samtidigt har han erkänt brotten och ändå fått ett mycket kännbart straff . Det mesta pekar på att vi kommer att överklaga domen, men jag ska först hinna läsa den i detalj, säger han.

En som redan har bestämt sig för att överklaga sin dom är tryckaren Ulf Olsen.
Han fick 2 år och 6 månader samt näringsförbud i fem år, enligt domen:
– Vad gäller ansvarsfrågan anser min klient att han är oskyldig och att tingsrätten har felbedömt materialet. Så vi kommer att överklaga till hovrätten, säger hans advokat Bengt H Nilsson.

Hur ser du rent personligen på domen?
– Jag tycker att det fanns utrymme för ett annat synsätt än vad tingsrätten redovisade. Det är en komplicerad gärningsbeskrivning och man har för min huvudman valt ett ofördelaktigt synsätt.

Reklammannen Jan Liikane har inte bestämt sig för om man ska överklaga domen på 1,5 års fängelse eller ej:
– Jag har bara fått domslutet och vill avvakta tills jag har fått domen i sin helhet. Spontant kan jag konstatera att tingsrätten helt och hållet gått på åklagarens yrkande och det är vi såklart inte nöjda med. Särskilt med tanke på att min huvudman förklarat sig oskyldig på varje punkt, säger hans advokat Ulf Bagner.

Bedrägerierna mot Röda Korset och Cancerfonden rör totalt 7,7 miljoner kronor.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.