torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Johan af Donner utkastad från hemlöseorganisation

Publicerad: 19 mars 2010, 09:01

I höstas började bedrägeri- och mutåtalade fd kommunikationschefen på Röda Korset, Johan af Donner, som volontär åt ideella organisationen, Ny Gemenskap. Han hann servera mat ett tiotal gånger innan han blev igenkänd. Sedan åkte han ut på momangen.

Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerReklam

KB

Karl-Johan Byttner


Johan af Donner.

Kriminalvården har i en personutredning av Johan af Donner kommit fram till att han har börjat ett nytt liv. Bland annat har han börjat studera religionsvetenskap och inlett en bok. Kriminalvården gör bedömningen att: ”risken för återfall i brott bedöms som låg.”

Men hos den ideella föreningen Ny Gemenskap, som bland annat arbetar för att hjälpa personer med missbruksproblem och hade 58 000 besökare förra året, får han inga nya chanser.  
Allt började med att Johan af Donner anmälde sig som frivillig volontär. Han hann servera mat ett tiotal gånger. Därefter frågade en handledare om man inte kände igen vem som stod där:
– När det gått upp för oss vem vi hade att göra med förde vi ett samtal med Johan af Donner. Vi kom fram till att vi inte kände förtroende för honom och att det inte var lämpligt att han fortsatte hos oss, säger Anna Malmqvist, platschef på Ny Gemenskap.

Hon vill ändå framhålla att hon inte har något att anmärka på det jobb Johan af Donner utförde åt Ny Gemenskap, utan att det helt och hållet handlar om svindlerierna på Röda Korset och Cancerfonden som han står misstänkt för. Svindlerier som motsvarar totalt 7,7 miljoner kronor:
– Vi kan inte arbeta med en person som har gjort så mycket  ont mot Röda Korset och Cancerfonden. Han påpekade att han ännu inte är dömd och visserligen stämmer detta, men det spelar ingen roll. Blotta misstanken gör att han inte är välkommen hos oss, säger Anna Malmqvist.

Den 21 april inleds rättegången mot bedrägeri- och mutåtalade Johan af Donner:
– Han har engagerat sig i Ny Gemenskap. Men i samråd med ledningen för organisationen har man kommit fram till att det är bäst att han avvaktar med vidare engagemang, säger Peter Lövenborg, frivårdsinspektör vid Kriminalvården, och den som har genomfört personutredningen kring Johan af Donner.

Vad händer om Johan af Donner skulle frias? Är han välkommen tillbaka då?
– Han har blivit igenkänd och är förknippad med svindlerierna. Och vi har olika policys kring våra volontärer. Så även om han skulle frias i rätten är han inte välkommen tillbaka, säger Anna Malmqvist.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev