Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Jurister kopplas in mot (s)-kampanj

Publicerad: 31 oktober 2008, 10:32

Röda korset kopplar in jurister mot socialdemokraterna. Orsaken är att partiet använder den skyddade röda korset-symbolen i sin reklamkampanj. – Vår jurist har skickat ett brev till socialdemokraterna angående kampanjen, säger Karin Tengby, pressekreterare på Svenska Röda korset.


Socialdemokraternas kampanj med röda korset-symbolen.

Socialdemokraterna angriper regeringens vårdpolitik i en ny reklamkampanj som bland annat syns i Stockholms tunnelbana och på webben.

I annonserna och i reklamfilmen har en vit Stureplans-limousin gjorts om till ambulans och fått ett rött kors på bildörren.

Ett rött kors  på vit botten är en skyddssymbol som står för sjukvård i krig, och symbolen är skyddad enligt internationell och svensk lag. Samma lag säger att man inte heller får använda något märke som har sådan likhet att förväxling kan ske.

Röda korset har särskilt gått ut till reklambyråer och informerat om lagstiftningen, men missbruket av symbolen fortsätter och Röda korset ser allvarligt på varje övertramp.

Tidigare använde moderaterna det röda korset i en kampanj och nu har alltså även socialdemokraterna symbolen i sin reklam.

– Vi har ungefär 300 fall om året där någon använder sig av det röda korset på ett oriktigt sätt och det är viktigt att bevaka överträdelserna. Vårt emblem är en skyddssymbol, säger Karin Tengby, pressekreterare på Svenska Röda korset.

Nu har Röda korset kopplat in sina jurister mot socialdemokraterna.

–  Vår jurist har skickat ett brev till socialdemokratera angående kampanjen. Vår  hållning är inte att sätt dit någon utan att informera och vänligen be dem att  respektera skyddssymbolen och ta bort den från det sammanhang vi anmärker  emot , säger Karin Tengby.

Resume.se har inte lyckats få någon kommentar från socialdemokraterna eller partiets reklambyrå RBK.

Se filmen nedan:

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.