Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Känns vemodigt att åka hem"

Publicerad: 11 april 2011, 13:14

Den 14 mars flyttade Petter Hanberger, sistaårselev på Beckmans Designskola, till Norsjö i Västerbotten för att hjälpa ortens företag att samarbeta på ett bättre sätt, som en del av sitt examensarbete. Nu är det dags att lämna bygden för storstaden igen. – Rent jobbmässigt finns det inga tvivel om att jag skulle kunna flytta hit, det känns vemodigt att åka hem igen, säger Petter Hanberger till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Beckmans Designskola

Petter Hanberger. Foto: Ida Östlund.

Petter Hanberger kallar sitt examensarbete för ”Förslagsbyrån” och har nu tillbringat nästan en månad i Norsjö, en ort med 5000 invånare och mängder med småföretagare. På onsdag är det dags för honom att ta flyget tillbaka till Stockholm igen.

Sist Resume.se pratade med  Petter Hanberger var han precis på väg att låta tre frisörer klippa honom på tre olika dagar – i ett försök att få dem att samarbete med varandra.

– Den första frisören började med att klippa nacken, nästa tog sidorna och den tredje tog resten och gjorde slingor på eget initiativ. De tyckte att det var jätteroligt att vara med och själva experimentet fick en del medial uppmärksamhet. Det var tänkt att vara en prototyp för hur små företag ska kunna samarbeta. Jag tror att det väckte en del tankar och det var absolut jätteroligt.

Utöver frisörexperimentet har Petter Hanberger bland annat haft en  workshop på ortens gymnasieskola där han tillsammans med eleverna spånade fram idéer om hur Norsjö ska locka ungdomar att stanna kvar i bygden.  Resultatet blev 200 A4-ark med framtidsvisioner och tankar. Han har även  hållit i en designworkshop på ”Knuten”, Norsjös motsvarighet till  ”Myrorna”.

– De första tio dagarna var inventering, sedan började jag sålla ut projekt som jag kunde hugga tag i och det har gått över förväntant måste jag säga. En del av examensarbetet var även att svara på frågan "Finns det en plats för mig här?".

Vad har du kommit fram till?
– Bland annat att en ort som Norsjö behöver någon som fungerar som katalysator eller inspiratör och kickar igång processer och projekt som företagen själva sedan får fortsätta jobba med.

Innan hemfärden har Petter Hanberger ytterligare ett par inspirationsmöten med några av traktens företag och avslutar den månadslånga vistelsen med ett föredrag på kommunen där han berättar om hur han har upplevt sin tid i Norsjö.

Skulle du kunna tänka dig att flytta till Norsjö för gott?
– Rent jobbmässigt finns det inga tvivel om att jag skulle kunna flytta hit, dock blir det svårt att få ihop privatlivet. Det skulle vara väldigt intressant att stanna kvar och det känns vemodigt att åka hem.

Han fortsätter:

– Det kommer att bli spännande att komma tillbaka till Stockholm och få perspektiv på det här. Jag åkte hit för att få perspektiv och nu åker jag hem igen för att få perspektiv.

Examensarbetet kommer att resultera i en utställning som visas senare i vår.

Malin Carlehäll

Ämnen i artikeln:

Beckmans Designskola

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.