Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kaplans arvtagare "Kusligt likt förra året"

Publicerad: 16 januari 2012, 11:51

Kaplan RM:s vd Johan Nordenström har fått in 10-talet nya kunder.

Kaplan RM tappar i omsättning och vinst. Men vd Johan Nordenström är inte orolig: – Vinsten har egentligen inte minskat, utan det handlar om att vi har flyttat över pengar till moderbolaget Kaplan Invest.


Ämnen i artikeln:

Clas OhlsonStatoil

Kaplan RM:s vinst gick från drygt 2,7 miljoner kronor till nära 1,4 miljoner  kronor. Omsättningen sjönk också från 45,6 miljoner kronor till 38,3  miljoner kronor.

Johan Nordenström är vd och tillika son till Marianne Kaplan. Han har en förklaring till varför omsättningen har sjunkit:

–  Historiskt har vi hanterat tryck och print för våra kunder, men i och  med att många kunder hanterar sådant själva nuförtiden minskar vår  omsättning, säger han.

Han pekar också på att byråintäkten, vilket  han ändå ser som det viktigaste nyckeltalet, är konstant – uppemot 26  miljoner kronor:

– Resultatet är kusligt likt förra året, säger Johan Nordenström.

Han räknar också med att byråintäkten ökar kraftigt för nästa räkenskapsår. Det vill säga det som avslutas i augusti 2012.

En  förklaring till detta är att bolaget har fått in 10-talet nya kunder  under framförallt perioden april–maj. Nya kunder är alltifrån Statoil,  Unicef och Proxima till Norwegian Airlines och den ryska klädkedjan  Melon Fashion.

Den sistnämnda har 500-talet butiker i Ryssland:

–  Vi har haft ett enormt tryck i år. Förklaringen är att företagen vill  få ut mer av sina befintliga kundrelationer i kristider, säger Johan  Nordenström.

Varför har inte resultatet förändrats om ni har fått så mycket nya kunder?

– Det tar tid innan det blir ett case av det hela, säger han.

Kaplan RM startade även ett nytt affärsområde i somras – Kaplan  Technology. Johan Nordenström hoppas mycket på det nya affärsområdet:

– Vi gifter ihop marknadsföringstänket med ett tekniktänk. Vi har fått mycket positiv respons på detta, säger han.

Kaplan RM arbetar även med kunder som Åhléns, Apoteket och Clas Ohlson.

Johan  Nordenström räknar med en byråintäkt på 30 miljoner kronor för nästa år  – detta trots att han räknar med en mindre omsättning.

RM Kaplan är partner med Neolane. Resume.se har nyligen rapporterat att Neolane fått ett rejält tillskott av Battery Ventures:

– Vårt fokus ligger på snabbrörliga kampanjhanteringssystem inte stora drakar som SAP, säger Johan Nordenström.

Vad ser ni för orosmoln framöver?

–  Man måste alltid ha respekt för allt som har med investeringar att  göra. Risken är att folk är mer försiktiga och räknar på varje krona –  att allt vägs på guldvåg, säger Johan Nordenström.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Clas OhlsonStatoil

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.