Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Katrin Zytomierska risas för hälsopåståenden – igen

Publicerad: 21 november 2022, 13:19

Den här gången är det miljöförvaltningen i Stockholms kommun som gjort en kontroll av influencerns bolag Clean eating som kritiseras på fyra punkter.

Ämnen i artikeln:

Katrin ZytomierskaNyheter

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Miljöförvaltningen i Stockholms kommun genomförde en livsmedelskontroll av Katrin Zytomierskas bolag Clean eating och hittade flera vilseledande påståenden på förpackningar. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren. En granolaförpackning innehöll exempelvis texten ”passar bra för den som lever ett aktivt liv”, vilket är en alltför ospecifik formulering enligt rapporten. 

Clean eating har annat även gjort reklam för en produkt ”naturligt rik på e-vitamin” utan att följa EU:s regelverk för näringsdeklaration samt märkt produkten svartvinbärssylt med uppgiften ” Fri från gluten” trots att gluten normalt inte ingår i sylt.

I rapporten framkommer att förvaltningen kommer att genomföra en uppföljande kontroll, tidigast fyra veckor efter första tillsynen, för att följa upp om ni har åtgärdat avvikelsen.

Influencern och entreprenören Katrin Zytomierska har tidigare i november kritiserats av Konsumentverket sedan hon missat att reklammärka inlägg, någon som uppdagades i samband med en granskning som myndigheten genomfört. Här riskerar hon vite på 1,2 miljoner kronor. 2020 klandrades hon av Konsumentombudsmannen, KO, för bolagets marknadsföring av fiskolja mot corona.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev