söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Katrin Zytomierska stäms av Abba – advokaten: ”En ära att synas i Clean Eatings reklam”

Publicerad: 28 juli 2023, 09:26

Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Influencern har olovligen använt en Abba-låt i reklam för sitt varumärke Clean Eating, vilket skivbolaget vill ha ersättning för.

Ämnen i artikeln:

Katrin ZytomierskaReklamInfluencerInfluencers

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Bloggbevakning var först med att rapportera att Katrin Zytomierska stäms av Abbas representanter Polar Music AB och Universal Music Publishing AB. Detta efter att hon publicerat ett reklaminlägg på Instagram med musik av Abba.

Redan då bad Polar Music och Universal Music Zytomierska att ta ner inlägget, vilket hon gjorde, samt att betala en symbolisk summa på 50 000 kronor. Den betalningen har hon bestridit och nu stämmer alltså Abbas representanter hennes bolag Clean Eating AB. Nu vill de istället ha 200 000 kronor och har tagit förfrågan till Patent- och marknadsdomstolen.

– Beloppet är alldeles för högt, orimligt högt. Det är anledningen till att min klient bestrider betalningsansvar motsvarande yrkad belopp, men det betyder inte att min klient inte kommer betala för sig, säger Katrin Zytomierskas advokat Mark Safaryan till Aftonbladet och fortsätter:

– Katrin förstod inte alls att hon inte fick använda de verktyg som Instagram erbjuder sina användare. Regelverket är väldigt otydligt och svårbegriplig. Erforderliga åtgärder i form av borttagande skedde så fort Katrin fick vetskap om problematiken med tillstånd för användande. Clean Eating har ett strikt ansvar för upphovsrättsintrånget och kommer att behöva betala ett ”skäligt vederlag” för användningen. Denna summa torde dock inte vara särskilt hög. Jag har svårt att se att någon större ekonomisk eller ideell skada skulle ha uppstått. Dessutom är det en ära att få förekomma i Clean Eatings reklam, det är ett väldigt populärt varumärke, säger han.

Katrin Zytomierska har tidigare hotats med vite av Konsumentombudsmannen på grund av sin omärkta reklaminlägg, vilket hon beskrivit som en häxjakt.

”Jag har blivit behandlad på ett lagstridigt sätt av KO i åtta månader. Som om jag är ett byte att slita i stycken med de enklaste medel”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev