Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

King-cheferna skickade 30 Mkr till systerbolaget

Publicerad: 4 maj 2011, 14:32

King undanhöll på två år 30 miljoner kronor från beskattning genom ­”management fees” till systerbolaget i Storbritannien. Skatteverket upptäckte transaktionen vid en revision och höjde bolagets skatt med 9,3 miljoner. King har överklagat till förvaltningsrätten.


Ämnen i artikeln:

KingNätverksekonominSunit MehrotraFrank Hollingworth

truefalse

Kingcheferna Sunit Mehrotra och Frank Hollingworth slåss för att få slippa skatta för de 30 miljoner som de har skickat som ”management fees” till sitt brittiska systerbolag där de båda var ”directors”. Foto: Rickard Kilström.

Den prisade ICA-reklamens skapare Frank Hollingworth och Sunit Mehrotra driver reklambyrå i kommanditbolaget King ­Solutions, som ägs av det svenska moderbolaget King Adventures AB. Varje år delas vinsten ut till ägarnas utländska­ bolag. Åren 2005–2009 gick 77 miljoner till två bolag i Luxemburg.

I fjol flyttades ägandet till Groves Trail Ltd, som före jul fick 7 miljoner i utdelning från King Adventures. 568 kronor lämnades kvar i Sverige i ­ansamlad vinst.

Men King Adventures AB släpar på en stor latent skatte­skuld efter att förra sommaren ha blivit upptaxerade med 9,3 miljoner. Några reserveringar har inte gjorts, eftersom ägarna är säkra på att vinna i högre instans. Så här skriver King Adventures i sin senaste förvaltningsberättelse efter att ha berättat att bolagets ”management fees” underkänts som avdragsgill kostnad ”i sin helhet för åren 2003–2006”:

”Styrelsen anser att Skatte­verkets beslut saknar grund och anser att sannolikheten att vinna i kommande process mycket stor.”

Några siffror framgår inte av bokslutet. Resumé har läst Skatteverkets beslut för de brutna verksamhetsåren 2004 och 2005. Av boksluten framgår att Kings byråintäkt var 63 respektive 66 miljoner kronor de båda åren. Av Skatteverkets utredning framgår att King Solutions skickade 14 respektive 16 miljoner i ”management fees” till sitt brittiska syster­bolag King Adventures Ltd, där Frank Hollingworth och Sunit Mehrotra var ”directors” med en lön på 9,6 miljoner kronor. Det motsvarar en rekordstor ”management fee” på 22 respektive 24 procent.

De båda Kingägarna hävdade att de var utflyttade till Storbritannien under de aktuella åren, men Skatteverket ansåg att det var en skenmanöver och att de var skattskyldiga i Sverige. De upptaxerades i en helt annan process i fjol med omkring 4 miljoner kronor vardera.

Till det brittiska skatteverket hade de uppgivit att en tredje­del av deras arbetsuppgifter har utförts utanför Storbritannien. Alltså kan ”management fee” för jobbet i Sverige motsvara en tredjedel av deras lön, 3,2 miljoner per år, resonerade Skatteverket och skrev upp det svenska bolagets vinster med 11 respektive 13 miljoner kronor.

Skatteverket anser att King har lämnat oriktiga uppgifter i inkomstdeklarationerna och tar därför ut ett skattetillägg på 40 procent av skatten på de vinsterna. King Adventures AB ska betala ytterligare 9,3 miljoner i skatt för de två omprövade åren. King har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Företaget har enligt praxis fått anstånd med betalningen tills processen är avgjord.

I fjol lade King ned verksamheten i det engelska bolaget.
– Vi har följt de råd som vi har fått från vår ekonomiske rådgivare, som är övertygad om att allt är rätt och riktigt, säger Sunit Mehrotra. Annars hade vi givetvis inte gjort så.
– Vi bedriver rådgivning och konsultationer inom ­reklam och måste förlita oss på att vi får rätt råd från våra experter. Vi såg inga tveksamheter i det här.

Driver ni någon verksamhet i England i dag?
– Inte i King Adventures Ltd.

Var har er nya koncernmoder Groves Trail Ltd sitt säte?
– Det kan jag inte svara på.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.