Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

King-duon förlorade i rätten

Publicerad: 26 augusti 2010, 11:39

Kings bråk med Skatte­verket fortsätter. Förvaltningsrätten går på Skatteverkets linje och dömer vd Sunit Mehrotra och Frank Hollingworth att betala 7,4 miljoner kronor. Samtidigt riskerar själva byrån 9,3 miljoner kronor i straffskatt och skattetillägg.


Ämnen i artikeln:

KingSkatteverketSunit MehrotraFrank Hollingworth

truefalse

Kingcheferna Sunit Mehrotra och Frank Hollingworth förlorade för andra gången i tvisten med Skatte­verket. (Foto: Rickard Kilström)

– Jag tar för givet att vi överklagar samtliga ärenden hela vägen, säger ­Peter Persson, juridiskt ombud på BDO.

För närvarande pågår två större bråk med Skatteverket. Det ena handlar om Sunit Mehrotra och Frank Hollingworth var skyldiga att betala skatt i Sverige åren 2004–2007.

Skatteverket hävdar att de båda ska betala totalt 7,4 miljoner kronor,  inklusive 2,5 miljoner kronor i skattetilllägg, det vill säga  straffskatt. Men Frank Hollingworth och Sunit Mehrotra överklagade  ärendet till förvaltningsrätten. Nyligen kom domen som går på  Skatteverkets linje.

Förvaltningsrätten konstaterar visserligen att det finns möjlighet för  en i Sverige skattskyldig person att befrias­ från skatt för lön i  utlandet, men undantaget gäller endast en begränsad period – sex  månader.
I förvaltningsrättens dom framgår att Sunit Mehrotra under perioden 6  april 2004–5 april 2005 arbetade 65 av 210 dagar utanför Storbritannien.  Vidare framgår att han under perioden 6 april 2005–5 april 2006  arbetade 141 av 235 dagar utanför Storbritannien.

För Frank Hollingworth gäller för motsvarande period 82 av 222 dagar  samt 128 av 235 dagar. Förvaltningsrätten anser inte att Storbritannien  har varit verksamhetsland under tiden som Frank Hollingworth och Sunit  Mehrotra har arbetat utanför Storbritannien. Det innebär att  sexmånadersregeln inte gäller.

Förvaltningsrätten medger att frågan om de båda ska betala skatt i  Sverige för alla inkomster i världen, inte är okomplicerad. Men det är  ändå deras egen uppgift att ta reda på vad som gäller. Därför går det  inte att bortse från att ingen av dem tog upp de aktuella inkomsterna i  sina deklarationer. Därför är de skyldiga att betala 7,4 miljoner  kronor, inklusive straffskatt:
Det andra bråket rör Sunit Mehrotras och Frank Hollingworths bolag, reklam­byrån King Adventures.

Skatte­verket anser att King har gjort ett otillåtet resultat­avdrag i sitt kommanditbolag, King Solutions KB.
Skatteverket vill höja bolagsskatten för King med drygt 3 miljoner  kronor och  lägga på en straffskatt på 1,2 miljoner för taxeringsåret  2005. För 2006 vill verket höja med 3,6 miljoner kronor och ha en  straffskatt på drygt 1,4 miljoner kronor. Totalt rör det sig om cirka  9,3 miljoner kronor.

King har överklagat Skatteverkets beslut. Överklagandet är sekretesstämplat hos Skatte­verket.
– I sitt beslut har Skatteverket vägrat oss att göra avdrag för bolaget.  Vi menar naturligtvis att bolaget ska få göra avdrag för dessa  kostnader, säger Peter Persson.

Skatteverkets expert, Lena Bergkvist, kan inte ge några besked om när Skatteverket är färdigt med bedömningen av Kings överklagan:
– Det ska naturligtvis ske så fort som möjligt. Jag räknar med att det  tar ett par veckor alternativt någon månad eller två. Men vår syn är  klar och den är att King har gjort ett avdrag som inte är tillåtet och  att resultatet i King Adventures ska höjas, vilket i sin tur ger högre  bolagsskatt, säger hon.

Resumé har sökt Frank Hollingworth och Sunit Mehrotra.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.