Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Klädföretag vann strid om förtäckt tobaksreklam

Publicerad: 22 april 2008, 13:17

KO tog strid mot den svenska generalagenten för klädmärket Marlboro Classics. Målet gällde huruvida Brandwork Scandinavia begått brott mot tobakslagen då de gjorde reklam för sina kläder. Nu har Marknadsdomstolen gett klädföretaget rätt.


Annons publicerad i tidningen Svensk Golf.

För drygt ett år sedan lämnade Konsumentombudsmannen, KO, in en stämningsansökan till Marknadsdomstolen mot den svenska generalagenten för klädmärket Marlboro Classics, Brandwork Scandinavia, efter att dessa annonserat för klädmärket med helsidor i Dagens Nyheter och Svensk Golf. KO menade att namnet på varumärket var tillräckligt för att ge associationer till tobaksprodukterna och menade att det handlade om brott mot tobakslagen.

Nu har KO förlorat i Marknadsdomstolen. Enligt Marknadsdomstolens kan inte Brandwork Scandinavia hållas ansvarigt för marknadsföringen.

I en kommentar till domen säger Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson:
Vi håller på att analysera domen och de eventuella konsekvenser den kan innebära. En av KO:s viktigaste uppgifter är att driva rättsutvecklingen framåt genom att skapa nya klarlägganden av Marknadsdomstolen. KO väljer därför inte bara mål där vi är säkra på att vinna.

KO ska även ersätta Brandwork Scandinavias rättegångskostnader på 250 000 kronor.

Läs även: KO anmäler Marlboro-reklam

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.