Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Klädkedjan använder hans bild utan tillstånd – krävs på ersättning

Publicerad: 6 februari 2013, 13:47

Magnos t-shirt som olovligen använder Tuana Aziz bild.

Foto: Mango/Tuana Aziz (montage).

Fotografen Tuana Aziz togs nyligen helt på sängen när han såg sin egen bild på klädkedjan Mangos t-shirt. Bilden ingår i ett konstprojekt som snart släpps i bokform, och nu kräver han upprättelse. – Jag vill ha rättvisa, säger han.


Tuana Aziz driver Tuana Art i Skövde. Han säger sig ha uppmärksammats i lokalmedierna för sitt fotoprojekt med bilder som är tagna och redigerade endast med en mobiltelefon. Nu har en av bilderna dykt upp på en t-shirt som säljs över hela Europa, helt utan hans kännedom.  
– Jag har delat med mig av bilderna på min sajt, Instagram och Facebook. I söndags fick jag ett mejl av en person som gratulerade till att Mango hade börjat sälja min t-shirt. Det blev en ren chock, för jag har inget samarbete med dem, säger han till Resumé.

När han forskade vidare hittade han den aktuella tröjan. Och visst var det hans bild, tagen med en iPhone, som salufördes av kedjan.
– Tårarna kom direkt. Jag blev jätteledsen. Det blev en sådan chock, säger han.

Det dröjde inte länge förrän händelsen spred sig i sociala medier. Tuana Aziz hörde själv av sig till Mango på Twitter, och inom en timme återkom de.
– De bad om ursäkt. Det hade blivit ett missförstånd. En av deras underleverantörer hade tagit bilden och tagit för givet att det inte fanns någon copyright på den, säger han.  

Men ursäkten räcker inte. Han vill få upprättelse genom att Mango ersätter honom för användandet av bilden, plus skadestånd för att deras underleverantör har tagit den utan att be om lov. Tuana Aziz har gett ett förslag på kompensation, och inväntar nu svar från kedjan.  
– Om de säger nej kommer jag kanske ta det vidare till rätten. Jag har ett litet företag, så jag kommer att behöva vädja om hjälp av allmänheten.

Hur mycket vill du ha?
– Jag vill inte gå in på summan, men jag har gått efter prislistor och rekommendationer för skadestånd av Svenska Fotografers Förbund. Själva beloppet spelar mindre roll. Huvudsaken är att det blir rättvisa. Det är som om jag skulle sätta Mangos logga på min bok som jag ska sälja.

Tuana Aziz understryker att han verkligen inte har något emot Mango som företag. Däremot vill han påminna om vikten av att man inte får ta bilder hursomhelst bara för att de ligger ute på nätet.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.