Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Klädmärke fälls för naken-annons

Publicerad: 1 juli 2014, 10:55

Kvinnan i annonsen framställs som ett sexobjekt, menar RO.

Klädmärket Black Iron Clothings fälls av Reklamombudsmannen, RO, för könsdiskriminerande reklam.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenElisabeth Trotzig

Domen gäller tre bilder som har publicerats på Black Iron Clothings Facebooksida och på företagets Instagramkonto.

En av bilderna visar en kvinna klädd i jeans och hängslen som täcker en del av brösten. Hon är i övrigt naken på överkroppen. Hon står framåtlutad med händerna i byxfickorna och skrattar. Ovanför henne står texten "His fit her style". I anslutning till bilden på Facebook finns texten "Not just for men..." tillsam­mans med en länk till annonsörens webbplats. I anslutning till bilden på Instagram står "Not only for men!".

Anmälaren tycker inte att inte att klädmärket vänder sig henne trots att man skriver "not only for men". Tjejer brukar inte gå omkring med bar överkropp med bara hängslen som döljer bröstvårt­orna, mer än i mäns fantasi, menar anmälaren.

RO går på samma linje och fäller reklambilderna. RO menar att kvinnan i reklamen framställs som ett rent sexobjekt och att reklamen är könsdiskriminerande enligt artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation (ICC:s regler).

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.