Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

KO lämnar WO i Marknadsdomstolen

Publicerad: 26 maj 2008, 06:50

Antalet stämningar i Marknadsdomstolen från Konsumentombudsmannen har sjunkit till noll efter utlokaliseringen till Karlstad för två år sedan.
De enda stämningsansökningarna i år har företag som avsändare, rapporterar Ekot.


Konsumentombudsmannen, KO, är tillsynsmyndighet när det gäller brott mot marknadsföringslagen. Vilseledande reklam kan genom KO:s försorg hamna i Marknadsdomstolen men sedan utlokaliseringen av myndigheten för två år sedan har antalet stämningar minskat markant.

Mellan 2003 och 2005 stämde KO runt tio företag per år, visar en genomgång som Ekot gjort. 2006 flyttades myndigheten från Stockholm till Karlstad och i stort sett hela personalen byttes ut. Därefter minskade antalet stämningar för brott mot marknadsföringslagen till två per år och hittills i år har KO inte lämnat in en enda stämningsansökan till domstolen.

Källor till Ekot säger att kompetensbristen är anledningen till förändringen. Detta tillbakavisas av Gunnar Larsson som är konsumentombudsman.

– De rekryteringar som Konsumentverket har gjort i form av kvalificerade jurister, de fyller väl måttet att driva sådana här mål, säger han till Ekot.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.