Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Kokt eller grillad, Stefan? – här är partiernas kampanjfilmer

Publicerad: 6 september 2018, 07:31

Foto: Montage: Yasmine Winberg.

En statsminister vid korvmojen och en politiktokig Ulf Kristersson. Med tre dagar kvar till valet har Resumé samlat alla partiers kampanjfilmer på ett och samma ställe.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietKristdemokraternaLiberalernaValet 2018VänsterpartietReklamKampanjSocialdemokraternaModeraternaSverigedemokraterna

Enligt en undersökning som Dagens Opinion genomförde mellan den 23 augusti – 30 augusti så låg andelen osäkra väljare på elva procent och just nu slutspurtar partierna för att locka in de som inte bestämt sig. Men hur har de jobbat med sina kampanjfilmer sett till hela valrörelsen? Resumé har listat alla partiers reklamfilmer nedan för att du ska kunna få en överblickande uppfattning.

Saknar du någon kampanjfilm? Hör gärna av dig till oss på antingen alex.hartelius@resume.se eller thomas.nilsson@resume.se.

Socialdemokraterna
Stefan Löfven
står vid korvkiosken och ska beställa. När korvgubben frågar "vad vill du ha?" svarar inte statsministern på frågan utan säger istället: "vad jag vill ha?" och börjar berätta om sitt idealsamhälle, där han vill bygga ett starkare och tryggare Sverige.

Efter en 30-sekunders lång monolog har Stefan Löfven ändå bestämt sig: Han ska ha en kokt med bröd. Det är tur att han är ensam i kön för annars hade folk i gubbkeps stått och hytt föraktfullt med näven och undrat vad det är som dröjer.Miljöpartiet
Att Miljöpartiet lyfter klimatfrågan i sin valfilm får en inte direkt att lyfta på ögonbrynen. I början är det en vemodig melodi som skänker sorg i själen och budskap som får allt att kännas hopplöst. "Nu ligger en kontinent av plast, en massa lika stor som Mexiko och flyter i Stilla havet" och "nu flyr 20 miljoner människor sina hem på grund av torka och naturkatastrofer".

Det hela vänder dock. Musiken övergår till en heroisk melodi och helt plötsligt känns allt hoppfullt igen. Men människan måste välja väg. Inte sen. Nu.


 

Vänsterpartiet
Med klimatet och jämlikhet i fokus vill Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt i spetsen förändra samhällsskillnader. I en av valfilmerna åker partiledaren tåg genom Sverige, något han enligt egen utsago gör flera gånger i veckan. På varje ställe som han kliver av ser han tecken på att skillnaderna ökar. "Vi har fått ett samhälle där människors möjligheter mer och mer beror på var dom växer upp", säger Jonas Sjöstedt.

På sin resa genom Sverige vill Jonas Sjöstedt se till så att ingen lämnas efter. Att Sverige blir världens mest jämlika land igen. "Ett sånt land skulle jag vara stolt att få resa igenom".


 

   Moderaterna
Även när Ulf Kristersson har slutat jobbet har han svårt att släppa sin arbetsdag. Filmen, som är regisserad av Felix Herngren, visar upp en partiledare som har svårt att tänka på annat än politik. Den finns när man vattnar buskarna, när man spelar crocket, när man äter och när man städar.

Ulf Kristerssons fru har tröttnat. Hon vill ha ut honom ur huset och tycker att det hade varit skönt om han blev statsminister. "Du får gärna rösta på Ulf den 9 september. Snälla".Kristdemokraterna
För fyra år sedan blev Ebba Busch Thor partiledare för vad hon kallar för "Sveriges mest underskattade parti". I en valfilm tillägnad partiledaren berättar hon om sin politiska resa, som började redan när hon var 17 år. Hon blev då upprörd över hur hennes mormor blev behandlad av hemtjänsten och har sedan dess strävat för att skapa ett bättre sjukvårdssystem.

Kristdemokraterna går till val med mottot: "Ingen ska behöva dö i kön" med förhoppning om att alla ska få vård i tid.        Liberalerna
Jan Björklund vandrar i slow motion i sin blåa skjorta. Han beskriver Liberalerna som ett stabilt parti. En röst på Liberalerna är en stabil röst. "Varken ner i vänsterdiket eller mot högerflanken där extrema krafter hotar öppenheten och vårt europeiska samarbete", säger han i klippet och fortsätter att vandra vidare.

Utöver det har Liberalerna lanserat en valfilm där Jan Björklund illustrerar liberalt ABC inför valet med uppmaning om att inte låta extrema krafter vinna.

Slutligen har man även tagit fram en rad filmer för sociala medier där Jan Björklund resonerar kring en rad av partiets kärnfrågor, se dem här.

Centerpartiet
Annie Lööf backar inte – hon går framåt. Valfilmen illustrerar ett ruggigt klimat, där det i stunder blåser kraftigt. Trots det dystra tonläget vill man förmedla känslan av optimism och bygga ett Sverige av medmänsklighet, jämställdhet och trygghet.

"Hur mycket det än blåser, kommer vi inte att vända våra kappor. Istället fortsätter vi stadigt framåt", säger Annie Lööf.Sverigedemokraterna
Redan i november förra året lanserade Sverigedemokraterna sin valfilm inför valet. I filmen vandrar partiledaren Jimmie Åkesson i ett dystert Sverige. Han riktar även hård kritik till Socialdemokraterna, Moderaterna och svensk media som han anser ha skapat ett dåligt samhälle.

"Ni har inte förstått någonting. Det är ni Socialdemokrater, ni Moderater och ni i svensk media som fortsätter att skapa problem för vårt land. Detta genom era vansinniga beslut och er oförmåga att utvärdera resultaten av er egen politik", säger Jimmie Åkesson bland annat.

Alex Hartelius

Dela artikeln: