Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Kollapsar, kräks eller får djävulsk huvudvärk”

Publicerad: 17 december 2013, 11:40

Att ta en kort paus är nödvändigt för att hantera en stressig situation, enligt "stressdoktorn" Tomas Danielsson.

Foto: TV4.

Resumé berättade tidigare idag om att Y&R:s copywriter i Indonesien, Mita Diran, avlidit och strax innan hon kollapsade twittrat: ”30 timmars jobb och håller fortfarande ställningarna”. Den så kallade ”stressdoktorn” Tomas Danielsson menar att det alltid är farligt att jobba för länge: – Det är ytterst ovanligt att någon dör, men det får alltid, och jag säger alltid, fysiska och psykiska konsekvenser, säger han.


Ämnen i artikeln:

#baramänniska

Mita Diran ha varit storkonsument av energidrycker enligt indonesiska medier.

–  Man vet att de som drar i sig artificiella tillskott kan få  hjärtrubbningar. Så om du har minsta fel från barndomen är det väldigt  riskfyllt, säger Tomas Danielsson.

Han kallas ”stressdoktorn” och  arbetar som inspiratör, forskare, föreläsare och författare inom  området.

Tomas Danielsson menar att det hela kan jämföras med en  turbomotor där man struntar i vilken olja man fyller på med.
– Det går ett tag, men sedan funkar det inte, säger han.

Han  poängterar att det ändå är ytterst ovanligt att det går så långt att någon  dör, utan de klassiska symtomen på att man har jobbat på tok för länge  är att man kollapsar, kräks eller får djävulsk huvudvärk.

Vems ansvar är det när någon dör på det här viset?
–  Det är oerhört svårt att uttala sig om utan att se  obduktionsprotokollet. Hon kan ha varit hemma att par dagar för en  hjärtmuskelinflammation och det långa passet kan ha varit den utlösande  faktorn, säger Tomas Danielsson.

Han påtalar dock att även om man  inte dör särskilt ofta är det oerhört riskfyllt att arbeta för många  timmar i sträck eller att arbeta för hårt under en längre tid.
– Det  är alltid farligt att kombinera injektioner av energidrycker med  dåraktig arbetsbelastning. Om du inte dör så kan det i alla fall leda till flera års  utmattningssyndrom, säger Tomas Danielsson.

Han tycker att ledningen  har ett oerhört ansvar att dra gränser och följa upp medarbetarnas  psykiska hälsa och risk för att gå in i väggen.

Tar man det ansvaret i Sverige exempelvis?
– Nej, det är dåligt med det, säger Tomas Danielsson.

Han  menar att 70- och 80-talister är grupper som verkligen befinner sig i  farozonen för närvarande i det att 70-talisterna redan är  färdigutbildade och många gånger har dragit på sig stora  boendekostnader, medan 80-talisterna är på frammarsch med allt vad det  innebär.

Simon Kyaga, psykiatriker vid Karolinska Institutet, KI,  menar att det stora problemet är att vår kropp är anpassad efter  kortvarig stress vid livshotande situationer, medan dagens samhälle  utsätter oss för långvarig och lågintensiv stress.

– Vi har en dålig beredskap för hur vi ska hantera den här stressen, säger Simon Kyaga.

Han  menar också att även om kunskapen kring utmattningssymtom är högre idag  än tidigare har inte riktigt vårdapparaten hunnit med.

Han  berättar också att han många gånger träffar patienter som efterfrågar  lösningar som gör att de kan prestera ännu mer än att hitta nya  förhållningssätt till sitt arbete.

Simon Kyaga delar Tomas Danielssons uppfattning att det är ovanligt med dödsfall vid överbelastning.

–  Det har oftast visat sig att någon hjärtsjukdom ligger bakom, men det  stora problemet är att det är svårt att veta om man har en hjärtsjukdom  eller ej, säger Simon Kyaga.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

#baramänniska

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.