Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Komm och Platinaakademin minns Hans-Christer Ericson

Publicerad: 18 december 2012, 12:49

Hans-Christer Ericson var en av medlemmarna i Platinaakademin. Här står han på översta raden som fjärde man från vänster Bilden är tagen från årets Platinaträff..

Foto: Fotograf: Niklas Palmklint

Hans-Christer Ericson hann bli nominerad till Guldägget 130 gånger innan han för en tid sedan gick ur tiden, 67 år gammal. Platinaakademins Lars Falk och Komms Jessica Bjurström minns med värme en av Reklamsveriges riktigt stora.


Ämnen i artikeln:

Platinaakademin

Platinaakademin är den plats där vi i vår bransch hedrar våra genom åren mest framstående personer. Gruppen bildades som en naturlig följd av den svenska ”kreativa revolution” som för evigt förändrade vår egen och andras syn på att ordet, bilden och formen, gärna tillsammans, är en oändlig tillgång- även i reklamens värld.

Av det följer att många idag är grånade hjältar. Några av de mest banbrytande pionjärerna som Anders Österlin och Per Henry Richter har på senare tid lämnat oss. Vi tänker på dem och är dem evigt tacksamma för vad de betytt för oss efterkommande. Och så nu även, till vår stora förfäran, alltför unga Hans Christer Ericson så intimt förknippad med det bästa att han redan tidigt blev förknippad med, två av alla de bokstäver han så innerligt älskade – HC.  

Jessica Bjurström
vd Komm

---

Det var 70-tal och vi var några som kände oss särskilt nära varandra så värsta konkurrenter vi också var. Med tidsandans bistra motvind pinande vår sjävlbild ville vi visa vad vi egentligen kunde och ville, mer än göra ännu en annons. Lars och Jan startade Camera Obscura, Ove och jag Bokförlaget Atlantis och Hans Christer och hans kamrater på Ericson & Co designbutiken Bazar.

Mitt nästa stora minne av HC är från hans inval i Platinaakademin. På självaste Gyllene Freden höll han med det allvar som borde smitta av sig på efterkommande sitt inträdesanförande. Som ville han visa att vi trots att han var så ung gjort rätt val. Hans gudabenådade begåvning parad med lusten att dela med sig förde honom, som få av oss förmått, långt utanför skråets snäva gränser. Mitt sista minne är från en kväll på Operabaren, där vi så ofta satt. Med den skillnaden att den här gången gick vi båda hem ”i god tid före sena Aktuellt”.

Jag skriver dessa rader utan att vara den som personligen kände HC bäst. Men i honom känner jag igen det som gör Platinaakademin till mer än en plats på hedersläktaren. Mer till en grupp Samma Andas Barn som i praktisk handling gång på gång visar att även reklamens kvinnor och män kan äga såväl snille som smak.

Lars Falk
för och från vännerna i Platinaakademin

Ämnen i artikeln:

Platinaakademin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News