Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Komm om Sveriges svaga år i Cannes Lions

Publicerad: 25 juni 2018, 12:11

Terry Savage, styrelseordförande Ascential moderbolag till Cannes Lions, Jessica Bjurström, vd komm, Linda Nilsson, kanslichef och tävlingsansvarig, Komm, José Papa, managing director, Ascential/ Cannes Lions, Philip Thomas, ny styrelseordförande Ascential, Nicole Lage-Vianna, kommunikatör KOMM.

Tolv lejon innebär det svagaste Cannes Lions-året för Sverige på 10-talet. Behöver vi vara oroliga?


Ämnen i artikeln:

Cannes Lions 2018KOMMCannes LionsReklamJessica Bjurström

Som Resumé tidigare rapporterat innebar 2018 års upplaga av Cannes Lions, "reklam-VM", en besvikelse för Sverige.

Antalet lejon stannade på tolv, varav endast två bar guldfärg. Skörden blev således drygt hälften av förra årets 21, som även det kallades för ett svagt år.

Vinster tidigare år:
2014: 33 lejon
2015: 24 lejon
2016: 54 lejon
2017: 21 lejon

Den kampanj som på förhand spåddes ha flest vinstchanser var Åkestam Holsts så kallade "kissannons" för IKEA. Den innovativa lösningen prisades med två guldlejon i printkategorin och med ett brons i mediekategorin men förhoppningarna om ett grand prix grusades.

Så vad är förklaringen till de senaste två årens svaga resultat?

En delförklaring kan vara att Cannes Lions inför årets festival gjort om en del i reglerna. Bland annat plockades 120 underkategorier bort och man satte en begränsning på sex kategorier per bidrag. Fler kategorier än tidigare har också bedömts hemifrån, snarare än av en jury på plats i Cannes.

– Ändringarna gör ju att man vill räkna ut ett nytt "Cannes-index", säger Jessica Bjurström, vd på branschorganisationen Komm. Och även om kissannonsen var ett glädjepiller har vi inte haft bidrag som Humanium, Volvo Trucks eller Swedish Number som dragit upp antalet lejon.

Jessica Bjurström tror att de svenska bidragen ofta mår bra av att diskuteras av en samlad jury, då de i vissa fall inte låter sig översättas till andra kulturer.

– Cannes Lions har även velat ha större geografisk bredd på tävlingen och då blir ett land som Sverige mycket mindre.

Sverige har ju de senaste åren varit starka på just den värderingsdrivna kommunikationen och kampanjerna, kan världen ha hunnit ifatt oss?

– Absolut. Sverige har verkligen legat i bräschen och vi har haft en smartness i våra värderingsdrivna kampanjer. Men vi som kommunikationsland blir ju inte sämre av att de andra blir bättre.

I framtiden tror Jessica Bjurström att svenska byråer måste bli bättre på pr-arbete kring sina kampanjer och jobba mer med sin närvaro i Cannes.

– Med det sagt vill jag så klart se 54 svenska lejon igen, avslutar hon.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.